Szeméthegy a nemzeti parkban

Szennyező anyagokkal teli szeméthegy jött létre a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban egy harminc évvel ezelőtt megszűnt bánya területén. Az illegális hulladéklerakást nehéz megakadályozni, az őrök csak akkor tehetnek feljelentést, ha az elkövetőket legalább két tanú jelenlétében tetten érik.

Munkatársunktól
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sörösdobozok, kidobott televíziókészülékek, gépjármű-alkatrészek, ipari és kommunális hulladék, valamint építési törmelék; ezeket tartalmazza az a 8000-10 000 köbméteres szeméthegy, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban halmozódott fel. A szennyező anyagok a Cserszegtomaj és Keszthely térségében található elhagyott okkerbánya területén találhatók. A kitermelés már körülbelül harminc évvel ezelőtt megszűnt, ezek után a terület az államtól a két említett település tulajdonába került. A terület tulajdonjogáról a rehabilitáció elvégzése nélkül mondott le az állam, az állapotok pedig az elmúlt évtizedekben csak egyre rosszabbakká váltak.
Merenics Béla, Cserszegtomaj alpolgármestere a távirati irodának arról beszélt, hogy a másfél hektáros, tölcsér alakú területen a három évtized alatt felhalmozott szemét nagy része már a föld alá került. – A helyszín hasznosítására több elképzelés is van – mondta az alpolgármester, hozzátéve: a hulladék „kitermelése” után geológiai bemutatóparkot lehetne létrehozni, ahol például megtekinthetők lennének a természeti ritkaságnak számító kőzetrétegek. – Mindehhez azonban több száz millió forintra lenne szükség, de a beruházást az önkormányzat nem tudja finanszírozni – emelte ki Merenics –, olyannyira nem, hogy önmagában a terület rekultivációjához is állami segítségre volna szükség. A településvezető jó hírrel is szolgált, amikor arról beszélt, Cserszegtomajon már nyoma sincs a korábbi illegális szeméttelepeknek, ugyanis pályázatokon nyert forrásokból ezeket sikerült felszámolni. Az elmaradt bányarehabilitációt azonban az önkormányzat önerőből nem tudja elvégezni.
Már az is részeredménynek számítana, ha nem növekedne tovább a szeméthegy. Ennek érdekében viszont – nyilván ez is pénz kérdése – éjjel-nappal kellene őrizni a területet, ugyanis a Balaton-felvidéki Nemzeti Park őrszolgálata csak akkor tehet feljelentést illegális hulladéklerakás miatt, ha az elkövetőket legalább két tanú jelenlétében tetten érik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.