Szociális szféra: igazságosabb pénzosztás

Magasabb összegű állami támogatást biztosít a kabinet a jövőben azon intézményeknek, amelyek súlyosabb egészségi vagy mentális állapotban lévő ellátottakkal foglalkoznak – tudta meg lapunk. Egyes működtetők várhatóan részesülnek majd OEP-finanszírozásban is, hogy dolgozóik elláthassanak bizonyos szakápolói feladatokat.

Mizsei Bernadett
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekvőbeteg-ellátás finanszírozásában használt betegosztályozási, hbcs (homogén betegségcsoportok) rendszerhez hasonló besorolást alkalmazna a kormány a szociális intézmények finanszírozásánál is. A hgcs, vagyis a homogén gondozási csoport a jelenlegi tervek szerint négy szintből álló rendszerbe sorolná be az ellátottakat egészségi és mentális állapotuk szerint. Jelenleg minden intézmény egységes normatív támogatásban részesül, függetlenül attól, milyen ellátottak laknak intézményeikben.
– Egy sokkal igazságosabb rendszer kiépítésén dolgozunk, hiszen az állam jelenleg egyenlő juttatást nyújt azon betegek után, akik naponta kocogni járnak, és azok után, akik ágyhoz kötött, inkontinens betegek – nyilatkozta lapunknak Nyitrai Imre. A szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság helyettes államtitkára elmondta, mindehhez a jövő év folyamán jogszabályokat kell módosítani, így várhatóan 2012-ben kezdődhet meg a szociális intézmények lakóinak állapot szerinti besorolása. A tervek szerint az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakemberei és az intézményvezetők segítségével alakítanák ki a hgcs minősítést, és ők végeznék a besorolásokat is. Nyitrai Imre szerint szükséges, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) büdzséjéből fordítsanak a szociális intézményekben elvégezendő szakápolási feladatokra is. A helyettes államtitkár úgy látja, felesleges azért kórházba szállítani az időseket vagy rászorulókat, hogy megkaphassák például az infúziós kezelést. Egy ilyen átalakítással ezt helyben, a szociális otthonokban is elvégezhetnék a szakápolók. – Szeretnénk elérni, hogy a szociális intézmények kapjanak lehetőséget arra, hogy bizonyos OEP-finanszírozással ezeket a szakápolói tevékenységeket elláthassák – közölte a Magyar Nemzettel a helyettes államtitkár.
A hgcs rendszer kidolgozását a Szociális Klaszter végezte, amelynek elnöke szerint az esélyegyenlőség érvényesítése, valamint a rendszer színvonalasabb és költséghatékonyabb működtetése az utóbbi évek egyre sürgetőbb problémájává vált. Egervári Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az idősellátásban a demográfiai változások következtében a szolgáltatások iránt különösen megnövekedett igény jelentkezik, ugyanis a népességnek az alacsonyabb születési ráta és növekvő élettartam következtében való elöregedése hazai és nemzetközi kutatásokkal alátámasztott tény. Jelenleg azonban hazánkban az ellátások széttagoltak, színvonaluk egyenetlen, a hozzáférés pedig nem azonos mértékű az ország területén. Fejetlenséget és felesleges költségeket okoz az, hogy ugyanazt az ápolási-gondozási tevékenységet ugyanannál az idősnél sokszor különböző szociális és egészségügyi szolgáltatások párhuzamos igénybevételével látják el. A hgcs rendszer megalkotói és a kormány integrált szociális és egészségügyi ellátórendszert szeretne kialakítani, melynek egyértelmű célja lenne a személyre szabott, otthon közeli ellátások szakmai támogatása.
Egervári Ágnes lapunknak elmondta, a szocialista kormányzat által 2008-ban bevezetett, mára kudarcot vallott gondozási szükséglet vizsgálat felesleges adminisztratív akadályokat gördített az idősek elé. Ezzel szemben az új módszer a szociális szolgáltatások rendszerének eredményesebb, emberközelibb működését eredményezi majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.