Sztrájk Cameronnak

Jotischky László
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek brit történelmében Shakespeare is helyet kapott. A III. Richard első sorában szereplő „rosszkedvünk tele” 1978–79 tele volt. A közszolgálati dolgozók sztrájkja megbuktatta a munkáspárti Callaghan-kormányt, és lehetővé tette a radikális konzervatív Margaret Thatcher számára, hogy egy emberöltőre kiragadja a politikai hatalmat a szakszervezetek kezéből, a közvélemény teljes beleegyezésével. „Rosszkedvünk tele” azóta is rémálma minden ingatag kormánynak.
Bár azóta felére csökkent a szakszervezeti tagság, és a korábbihoz képest parányira zsugorodott a sztrájk által elvesztett munkanapok száma, David Cameron koalíciós kormányának nagyon is komolyan kell vennie a szakszervezeti kongresszus ezen a héten folyó tanácskozását, amely gyakorlatilag hadat üzent a kormánynak. Nemcsak sztrájkhullámot, hanem tüntetéseket, utcai zavargást is kilátásba helyeztek, ha a kormány nekilát radikális takarékossági, adósságtörlesztési tervei kivitelezésének.
Elsősorban a közalkalmazottak szakszervezetei háborognak. A kormány szorult helyzetben van: mint az ország legnagyobb munkáltatója kénytelen dacolni a szakszervezetek haragjával, különben politikája romba dől, mielőtt hozzákezdene gyakorlatba ültetéséhez. Az sem segít, hogy a két koalíciós partner között elvi eltérések vannak, amelyek bármelyik nehéz pillanatban lemondásokhoz, szakadáshoz vezethetnek. A legborúlátóbb megítélés szerint a közalkalmazottak sorozatos és egybehangolt sztrájkjai megbéníthatják az országot, mint 31 éve és újabb választást erőszakolhatnak ki, mint akkor. Ha pedig ez a választás parányi többségű vagy kisebbségi konzervatív kormányt eredményez, Nick Clegg aligha tud megint a toryk segítségére sietni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.