Sztrájkolni kész buszosok

Munkatársunktól
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKV-nál működő huszonhat szakszervezet egyike sztrájkolni is kész, mert nem ért egyet azzal, hogy a közlekedési társaság szeptembertől alvállalkozókat von be a budapesti buszos közlekedésbe. „Most már látható, hogy mindezek hátterében a főváros autóbusz-közlekedés színvonalának szándékos züllesztése a cél annak érdekében, hogy a BKV ezen ágazata könnyebben magánkézbe adható legyen” – olvasható a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet közleményében. Ebben emlékeztetnek, 2007 óta több megállapodásban rögzítették azokat a szakmai javaslatokat, amelyek a főváros autóbusz-közlekedésének problémájára megoldást jelentenének, azonban a Fővárosi Önkormányzat mint tulajdonos és a BKV nem tett semmit azért, hogy az autóbuszpark műszaki állapotában javulás következzen be. Az alvállalkozók bevonása szakmailag elfogadhatatlan, az autóbusz-közlekedés ilyen helyzetbe kerülése pedig kimeríti a szándékos károkozás fogalmát – fogalmaz a szakszervezet. A BKV kedden közölte, hogy a VT Transmantól, illetve a Volánbusztól huszonöt buszt bérel, mivel az iskolakezdés miatt több járműre van szükség. A közlekedési társaság buszparkja azonban olyan rossz állapotban van, hogy nem tud elég forgalomképes járművet az utcákra küldeni. – Társaságunknál nem szűnik meg egyetlen munkavállaló munkaviszonya sem, csak egyes járművezetők másik vonalakon fognak szolgálatot teljesíteni – szögezte le a BKV a sztrájkfenyegetésre reagálva. A cég szerint az alvállalkozói üzemeltetéssel a legolcsóbban és leghatékonyabban biztosítható a közszolgáltatási szerződésben vállalt közösségi közlekedés az iskolakezdés kezdetén.
Eközben utcai demonstrációt fontolgat a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete, mivel veszélyesnek és indokolatlannak tartja az adóbevételt biztosító szervek átszervezését. Az érdekképviselet szerint a költségvetés hiánycélját csak a bevételek szigorú beszedésével lehet teljesíteni, az erre hivatott szerveket viszont elbizonytalanítja az átszervezés. Ismert, a kormány nemrég döntött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága összevonásáról, amit Vida Ildikó kormánybiztos, APEH-elnök vezényel le.

Politikai krimi. Baloldali Korrupciós Vállalat címmel írt könyvet az elmúlt négy év fővárosi botrányairól a Népszabadság újságírója, Schmidt Gábor, aki a tegnapi könyvbemutatón lapunknak elmondta: részben a kötet megírása miatt pályát változtat, már a felmondási idejét tölti a Népszabadságnál, és jogi pályára lép. Közölte: a könyv egyfajta „politikai krimi”, amely 2006-tól, a Combino-beszerzéstől egészen Hagyó Miklós őrizetbe vételéig összegzi a nagyobb budapesti botrányokat, de nemcsak az újságokban megjelent hírek szintjén, hanem bepillanthatunk a kulisszák mögé is. (P. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.