Új forgatókönyv

Vasvári Éva
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változnak az idők; régen az ördögtől tartottunk, ma a hitelminősítőktől. Akár majdan bekövetkezhet az is, hogy a rosszcsont gyermeket imigyen fegyelmezzük: ha nem leszel jó, elvisz a Standard and Poor’s… De vissza a jelenbe. Valóban, a mumus megjelent, hallatta a hangját, s azt üzente, ha nem vigyázunk az adóssággal, a piacok megborzadnak és a tisztes befektetők eliramodnak; Magyarország „bukott angyallá” válhat: azaz elveszítheti a befektetésre ajánlott osztályzatát, visszacsúszhat a spekulatív kategóriába, s ezzel bóvlivá válhat hazánk állampapírja.
E vészterhes üzenet indoklásaként a hitelminősítő azt állítja, hogy a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenül befolyásolhatják a magyar gazdaság fejlődésének középtávú esélyeit, s a közfinanszírozás konszolidálására megalkotott programok bizonyos „kulcsfontosságú” elemei – például a bankadó – károsak. Sajnálatos, mondhatni felháborító, hogy a hitelminősítő elemzésében csak a kabinet nyári intézkedéseit veszi sorra, ám nem tér ki a kormány néhány napja tett – a befektetők által helyesléssel fogadott – kijelentésére, amely szerint Magyarország az idén mindenképpen tartja a 3,8 százalék alatti államháztartási deficitcélt, s jövőre is ragaszkodik a hiánymérsékléshez, s háromszázalékos hiányt tervez.
Nem kell túlzott fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, a Gyurcsány–Bajnai páros és országzüllesztő csapata milyen szívmelengető örömmel hallja a hitelminősítő megrovásnak is beillő üzenetét. Gondolatban már fogalmazzák sziporkázó mondataikat, hogy az Orbán-kormány miként teszi tönkre az országot, taszítja megtévesztett népét a mély szakadékba, gyengíti a forintot, s hozza ránk a végveszedelmet. Merthogy nekik mindig és mindenről ez jut az eszükbe – lételemük a démonizálás –, holott ők voltak azok, akik az országot eladósították, akik elképesztő kölcsönökből fedezték a szociális kiadásokat, s akik a korrupcióval és a hivatásszerű tolvajlással kihúzták a magyar gazdaság alól a talajt. Az ő számlájukra írható a hazai kis- és középvállalkozások kiszolgáltatottsága, a körbetartozások fojtogató csapdája, s a magyar családok százezreinek létbizonytalansága – utóbbi a devizaadósság óriásira duzzadt mértéke miatt.
E levitézlett szocialista csapatnak igen-igen jól jön minden Magyarországot ért kritika, mert – különösképpen az önkormányzati választások előtt – abban bíznak: hátha javukra fordíthatók az Európából hozzánk adresszált szavak. Micsoda öröm lehet számukra – például – a hitelminősítő bankadót kifogásoló megállapítása. Ez igen! Fülüknek édes dallam… A bankadó olyan, mint a jolly joker, mindig előhúzható és mindenhová behelyettesíthető: ki lehet játszani a pénzintézeteknek, az uniónak, az IMF-nek, mindenkinek, aki él és mozog, és aki nem szívesen veszi, hogy Magyarország szuverén módon kívánja megszervezni nemzeti gazdaságát. Márpedig ez így van. Hitelminősítők ide vagy oda, Magyarország a saját útját járja és önérdekei alapján cselekszik. Mindez természetesen nem zárja ki az együttműködést és a kompromisszumokat – akár a valutaalappal, akár az unióval –, lévén Magyarországnak valóban eminens érdeke a szocialistáktól megörökölt óriási hiány lefaragása. Noha ezt ellenszélben kell tennie, mindez mégsem csorbítja az akaratot. A mérhetetlen pazarlás megszüntetése és a hiány féken tartása az emberek érdeke, s ebből nincs engedmény. A Fidesz-kormány azonban a külső nyomásnak és riogatásnak ellenállva maga írja a gazdasági rendszer újraépítésének forgatókönyvét, ezt jó lesz tudomásul venni. S azt is, hogy ez bizony új forgatókönyv – új fő- és mellékszereplőkkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.