Véres választások

A NATO adatai szerint 22 fő vesztette életét a szombati afganisztáni választások idején, kevesebben, mint a tavalyi elnökválasztáskor. A szavazóhelyiségek ellen ugyanakkor több, szám szerint 485 támadást intéztek, amelyek kétharmadát aknavetővel követték el. A végleges eredményre másfél hónapot kell várni.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolt behatolás. Az iráni Forradalmi Gárda tegnap cáfolta azokat az értesüléseket, hogy Teherán őrizetbe vett hét amerikai katonát, akik az afgán– pakisztáni határvidékről próbáltak meg behatolni az országba. Közben Teherán közölte, még kedden szabadon engedték a tavaly nyáron kémkedés gyanújával őrizetbe vett három amerikai túrázó egyikét, Sarah Shourdot. A fiatal nő szombaton már hazafelé tartott, de két férfi társát, Shane Bauert és Joshua Fattalt még mindig fogva tartják Iránban. (MTI)


Hamis választási cédulák, kiskorú voksolók, három elrabolt és megölt szavazatszámláló és több mint húsz halott. Ez a rövid mérlege a szombaton megtartott, 249 alsóházi mandátumról döntő afganisztáni parlamenti választásoknak. A NATO adatai szerint a voksolás napján 485 támadás volt az országban, míg a tavaly augusztus 20-i elnökválasztáskor 479. Szombaton 22 embert öltek meg: hét polgári személyt, 11 afgán rendőrt és katonát, valamint a nemzetközi erők öt katonáját – közölte az atlanti szövetség. A brit Reuters hírügynökség szerint ráadásul azt a három afgán szavazatszámlálót is megölték, akiket a választások idején raboltak el. Az MTI által is idézett tálibok szerint 150 szavazókört támadtak meg.
Az országos választási bizottság közlése szerint a 6835 szavazókörből 1561-et nem tudtak megnyitni biztonsági okok miatt. A választásra jogosultak száma az ENSZ szerint 17,5 millió, a választási bizottság szerint azonban csak 11,4 millió. Az előzetes adatok szerinti 40 százalékos részvételi arányt a kisebbik adathoz viszonyították, úgy, hogy a ki nem nyitott szavazókörökhöz tartozó polgárok számát is levonták.
Az előzetes eredményeket október 8-ra ígérik, ám a végleges mandátumeloszlásra másfél hónapot kell várni. Nemzetközi szakértők szerint azonban az erőszakcselekmények, a szavazóhelyiség-bezárások és a csalásra – például hamis szavazócédulákra, kiskorú voksolókra és a választás idején egy-egy jelöltre kampányoló aktivistákra – vonatkozó számtalan vád miatt a szavazatszámlálásnak és a panaszok kivizsgálásának nagyon szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy végül az eredmény legitim legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.