Világelső a magyar sugárzásmérő

Fél éven belül már magyar műszer segítségével mérhetik az űrben az asztronautákat érő sugárzás mértékét. A TriTel-Sure technológiája iránt – amelynek elődjét még Farkas Bertalan vitte fel a csillagok közé – az Európai Unión kívül Oroszország is érdeklődik.

Győr Ágnes
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon egyedülálló tulajdonságokkal bíró sugárzásmérő műszert fejlesztett ki az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet űrdozimetriai csoportja. A TriTel-Sure nevű berendezést várhatóan jövő áprilisban juttatják el a Nemzetközi Űrállomás (ISS) európai Columbus moduljára. Segítségével a szakemberek fél éven át vizsgálják majd, hogy mekkora sugárzás éri a bázison tartózkodó űrhajósokat.
Az asztronauták számára az egyik legfontosabb kockázati tényező, hogy egyszerre huzamosabb ideig dolgoznak rendkívüli sugárzásterhelés alatt. Abban a távolságban, ahol az űrállomás kering, már nem érvényesül a légkör árnyékoló hatása, ezért a terhelés akár százszorosa is lehet annak, amivel rendszerint a Földön számolnunk kell – magyarázta lapunknak Hirn Attila, a Sugárvédelmi és Környezetfizikai Laboratórium űrdozimetriai kutatócsoportjának vezetője. Ugyanakkor – folytatta a szakember – a Föld mágneses tere a jelenlegi távolságban még jelent némi védelmet. Az igazi kihívás tehát majd az lesz, ha a távolabbi űrutazásokra, például a Marsra indulunk.
Magyar sugárzásmérő műszer már korábban is járt a világűrben. Az ugyancsak a kutatóintézetben kifejlesztett, Pille nevű sugárzásmérőt még 1980-ban Farkas Bertalan vitte fel magával az űrbe, s azóta az a készülék már megjárta egyebek közt a Szaljut–6, a Szaljut–7 és a Mir űrállomást, jelenleg pedig a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén teljesít szolgálatot – tudtuk meg a csoportvezetőtől. A hasonló elven működő sugárzásmérők közül ez lesz az első olyan eszköz, amely egyszerre tudja detektálni a világűr minden irányából érkező kozmikus sugárzást – fejtette ki a szakember.
A TriTel-Sure-kísérlet az Európai Unió 6. keretprogramjának terhére meghirdetett Sure-program részeként, a műszer fejlesztése pedig az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásának köszönhetően valósul meg. A 2006-ban meghirdetett PECS-program célja az volt, hogy a hazánkhoz hasonló, frissen csatlakozott országoknak segítsen felzárkózni az uniós űrkutatáshoz.
Most készült el a műszer űrhajós gyakorlópéldánya, amelyet a napokban szállítanak az ESA űrhajós kiképző központjába, a kölni székhelyű European Astronaut Centre-be. Itt a Columbus modul életnagyságú modelljében gyakorolhatják az űrhajósok a készülék telepítését és használatát. A műszer egy másik kísérleti változata – amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak a magyar űrkutatás fejlesztésének támogatására kiírt pályázata segítségével készül el – a következő években az ISS egyik orosz moduljára is felkerül majd. Azt, hogy mekkora sugárzás érhet legfeljebb egy űrhajóst, úgynevezett élettartalom-dózisban szabják meg. Ha az asztronauta elérte a megszabott felső értéket, akkor többé nem vehet részt űrutazáson. Az ISS-en körülbelül öt-hatévnyi folyamatos tartózkodás alatt érnék el ezt a határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.