A gazdasági versenyképesség kilátásai

Kerékgyártó T. István
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több jel árulkodik a növekvő versenyképességről, amelyet láthatóan nemcsak a nehezen kivívott makrogazdasági stabilitás fenntartása igazol, hanem sokkal inkább a mára minden ízében eladósodott országunk külső és belső pénzügyi egyensúlyának folyamatos megőrzése is. S ebben vitathatatlan szerepet játszik, hogy Magyarország világgazdasági környezete – akár az egy évvel ezelőtti helyzethez képest – határozottan javult. Ám ennek ellenére a gazdasági bizonytalanságok mindmáig érzékelhetők, hiába ért véget ugyanis a recesszió, ha az államadósság jelentős mértékben nem csökken, vélhetőleg a kilábalás sem lesz olyan látványos, mint ahogyan esetleg korábban remélni lehetett. Mert 2011-től elkerülhetetlen a költségvetési restrikció, illetve az említett adósság – egyes közgazdasági források szerint – máris meghaladja a bruttó hazai termék nyolcvan százalékát, de legalább abban bízhatunk, hogy a versenyképesség intézményi feltételei fokozatosan megerősödnek.
De bármennyire nehezíti is a reálgazdasági folyamatok finanszírozását Magyarországon a politikusokba és a szakapparátusokba vetett bizalom hiánya, számos jel utal a kockázatvállalási kedv növekedésére. Miközben persze az is tudható, hogy hazánk számára a legerősebb korlátot s egyszersmind kényszert az elmúlt években fokozatosan felhalmozott adósság jelenti, amely után csupán arra nyílik esély, hogy a gazdasági önrendelkezést figyelembe vevő piac minél hamarabb kikényszeríti az adósságpálya végét. Nyilván ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy többé ne az IMF gazdaságpolitikai kényszerei legyenek mértékadók, hanem a jelenlegi költségvetési pálya mozgásterét – legalábbis középtávon – csakis az EU-csatlakozás magunkra vállalt kötelezettségei jelöljék ki. A mostani kapitalizmus természetébe óhatatlanul bele van programozva a krízis, de reménykedhetünk, hogy az európai monetáris unió erőteljes védelmet nyújt számunkra. Ehhez elengedhetetlen, hogy hazánk minden tekintetben felelős és nem kevésbé kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytasson, hiszen csak ezzel teremthetők meg a pénzügyi válság után is működőképes közösségi intézmények feltételei.
A magyar munkaerőpiac számos szegmensében korántsem tekinthető igazi versenypiacnak, s ebben ugyancsak korlátozó tény a területi mobilitás hiánya vagy éppen a munkaügyi szereplők nagyfokú informálatlansága. Csak akkor lesz előrelépés, ha az új gazdasági rend nyer teret, ahol újraértékelődik az állam eddigi szerepe, s merőben új értelmet kap a nemzeti protekcionizmus. A versenyképesség növeléséhez pedig szükség van újabb devizahitel-mentő csomagra. A pénzintézetekkel szembeni korlátok célja korántsem az, hogy újabb tilalomfák szaporodjanak a bankok és a lehetséges ügyfelek között, hanem miután a forint várhatóan nap nap után erősödik, nem lesz szükség drámai szigorúságú intézkedésekre. Vagyis egy pillanatra sem feledkezhetünk meg arról, hogy a makrogazdasági növekedés esélyeinek újbóli megteremtése forog kockán. Míg azonban Magyarországon a kutatásra és a fejlesztésre fordított összegek változatlanul csökkennek, addig egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, hogy a rendszerváltozás utáni gazdaságistruktúra-váltás árnyoldalai esetenként újraélednek.
Már az elmúlt három hónap fejleményei mindennél meggyőzőbben igazolják, hogy a kormányzati hatalomnak nem csupán a választók reményét sikerült életben tartania abban, hogy belátható időn belül az életkörülményeik bizonyosan javulnak, hanem legalább ennyire volt fontos a nemzetközi pénzügyi körök és befektetők bizalmának fokozatos visszaszerzése. Jóllehet viszonylag távol vagyunk attól, hogy akár kevesebb adóról és lényegesen több jövedelemről beszélhetnénk, mégis egyre több a biztató jel a gazdasági önrendelkezésen alapuló versenyképesség megvalósulására. Látszólag a forint árfolyamának eddigi zuhanása szükségképpen vezetett a Magyarország által felvenni kívánt hitelek kockázati felárának a növekedéséhez, ennek ellenére az államháztartási hiány fokozatos visszaszorítása mindennél sürgetőbb.

A szerző szociológus, egyetemi előadó

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.