A kabinet áttekinti a pályáztatás gondjait

A megkezdett beruházásokat nem állítják le, de amelyik jobbá tehető, azt módosítják. Nem kell az új Széchenyi-tervre várni, mert most is léteznek a hazai vállalkozások számára elérhető pályázatok – hangzott el egy tegnapi konzultációval egybekötött konferencián.konzultációval

K. Tóth László
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyik a fejlesztési stratégiák és célkitűzések kialakítása, ugyanakkor a rendkívül bürokratikus rendszer egyszerűsítésén is dolgoznak a szakértők – vázolta fel az új Széchenyi-terv előkészületeinek jelenlegi fázisát Nyikos Györgyi a Stratégiaváltás a pályázati rendszerben – előtérben az új Széchenyi-terv címen tegnap Budapesten rendezett, konzultációval egybekötött szakmai konferencián. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzáfűzte, az uniós és a hazai forrásokat át kell tekinteni. Zajlik a termékek áttekintése és a valós igények felmérése, s fontosnak tartják, hogy a jelenleginél jóval hatékonyabb végrehajtási rendszert hozzanak létre. Ennek érdekében a tárca szeretné összegyűjteni a problémákat, s továbbra is várják az észrevételeket. Nyikos Györgyi elmondta: a már elkezdett projekteket nem állítják le, ugyanakkor megvizsgálják, mert ha például olcsóbb lehetne a beruházás, vagy az adott összegből több is megvalósulhatna, akkor uniós forrás esetén kérik majd az államközösség engedélyét a módosításra.
Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a tárcához kötődő jelenlegi és jövőbeni pályázatokat mutatta be. A szakember hangsúlyozta, hogy az Új Magyarország vidékfejlesztési program szerkezete találkozott az igényekkel. A modernizációt támogató I. tengely pályázataira 56 ezren adtak be ajánlatot, 35 ezer határozatot már ki is küldtek. A környezet és vidék állapotának javítására tendereket meghirdető és hektáralapú kifizetéseket nyújtó II. tengely kiírásai összesen 600 ezer hektárra generáltak pályázatokat. Az életminőség javítását kitűző III. és IV. tengely is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A tanyabuszprogramra például együttesen 8,5 milliárd forintot kaptak a pályázók, amelyből 1086 autóbuszt vásárolhattak. A Leader-programra 4610 igény érkezett.
Cs. Pavisa Anna a tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy az új Széchenyi-terv nyitott arra, hogy befogadja a vállalkozások, az önkormányzatok, a térségek programjait, ide értve a helyi igényeket is. A Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy zajlik a tervezet vitairatának egyeztetése, s mivel az alapvető cél a munkahelyteremtés, a kormányzat ennek megfelelően akarja meghatározni a stratégiát. Az építőipar, a mezőgazdaság és a turizmus kap kiemelt szerepet. A vitairathoz szeptember 15-ig lehetett benyújtani a véleményeket, s szakmai konzultációkat is tartanak majd az érintettek és a tárca vezetői között. Az új Széchenyi-terv az otthonteremtést, a közlekedésfejlesztését és az innovációt is hangsúlyosan kezeli majd. A kiemelt területek egy-egy kitörési pontot jelentenek, amelyek egyszerre többféle iparágat egyesítenek, mert ezáltal magasabb lesz a hozzáadott érték.
Cs. Pavisa Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is vannak fejlesztési lehetőségek, amelyekhez vállalkozások is csatlakozhatnak. Példaként a Széchenyi-kártya nemrég történt kiterjesztését említette, amely forgóeszköz- és beruházási hitelt is lehetővé tesz. A főosztályvezető hozzátette, az Új Magyarország fejlesztési tervben új pályázatokat is megjelentetnek, s lehetővé válik a rendszer egyszerűsítése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.