A költő a széteső világban

Néhány éve azzal ugrattam a Misztrál együttes tagjait, hogy milyen jó lenne halott költőnek lenni, mert mindig csak az ő verseiket zenésítik meg Heinczinger Mikáék. És most tessék. Az Álomkófic című lemezen öt Szepesi Attila-vers szerepel, és egy Lackfitól is. Szepesi Attilának az idén A fülemüle kertje címmel gyermekverskötete is megjelent. Éppen elég okunk van hát arra, hogy beszélgessünk.

Varga Klára
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vers- és esszékötetek. Szepesi Attila 1942-ben született Ungváron. 1970 és 2010 között huszonhárom vers-, gyermekvers-, illetve esszékötete jelent meg. Költeményei közül többet megzenésített a Kaláka és a Misztrál együttes. 1974-ben és 2000-ben Weöres Sándor-díjat kapott, 1980-ban lett József Attila-díjas, 1986-ban az Artisjus díját ítélték neki, 1994-ben Kortárs-díjjal ismerték el. Déry Tibor-díjat 1996-ban kapott, 2002-ben pedig a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.


Kosztolányitól egy kisfiú, amikor megtudta, hogy a bácsi költő, megkérdezte: És mikor haltál meg? Magyarországon még mindig az a költő, akinek a neve alatt már két évszám szerepel?
– A nagyobbik fiam egyszer azzal jött haza az iskolából, hogy a tanító néni azt mondta, Weöres Sándor nagy költő volt, de sajnos már meghalt. Erre a fiam jelentkezett, hogy nem halt meg Weöres Sándor, apukám tegnap volt nála. De a tanító néni tovább erősködött, és meggyőzte a többieket is, hogy Sándor már halott.
– Ez a történet nem éppen ma esett meg, de Lackfi János, amikor vicces verseket, gyerekverseket ír, éppen arra hivatkozik, hogy a közönségnek élő költővel kell találkoznia.
– Lackfit tehetséges költőnek tartom, de nem követem a legfrissebb törekvéseket. Ha a szerkesztők küldenek tiszteletpéldányt valamelyik folyóiratból, azt persze elolvasom.
– Weöres Sándor állítólag dühös lett, amikor a gyerekverseiről kérdezték, és határozottan állította, hogy ő soha nem írt gyermekverset. Önnek öt nagy gyermeke van, hat unokája, biztosan írt már verset valamelyiküknek. A cinkehívogatót például nem pici gyereknek írta?
– Nem is volt se gyerekem, se unokám, amikor az a vers született. A mostani kötet verseit sem gyerekeknek szántam, hanem a feleségem, Edit születésnapjára írtam hatvan verset egy füzetbe kézzel, aztán a Littera Nova egy részüket megjelentette. Valaki meg is kérdezte, miért pont ez lett a címe, hiszen ilyen című vers nincs is a kötetben. Annyi kézirat gyűlt össze, hogy ki kellett hagynom a címadó verset.
– Örült neki, hogy a Misztrál együttes énekelni szeretné a verseit?
– Régebben már a Kaláka is készített a verseimből megzenésítéseket. Nagyon tetszett, amit Heinczinger Miklós mutatott.
– Az Életünk című folyóiratban az év elején jelent meg A korondi temetés című verse, amelyet többször is elolvastam, annyira megmozgatta a fantáziámat. Olyan volt, mint egy bekeretezett naiv festmény, apró, messziről látszó, színes alakokkal, és olyan is volt, mint egy halk, finom zenemű a léptek zajával, a hangszerek hangjával.
– Ezt a cigány temetést valóban láttam Korondon. Gyakran hasonlítják a verseimet festményekhez. Ennek az az oka, hogy magyar–rajz szakon végeztem Szegeden, és máig érdekel a képzőművészet.
– Ha azt kérdeznék tőlem, milyen vers jut eszembe Szepesi Attiláról, azt mondanám, hogy a „felsorolós” versek. Gyakran szonettek, amelyekben számtalan apró dirib-darab kép kerül egymás mellé – többnyire nem túl vidám társaságban. Ezek egy csoportját a manierizmus korára utalva Archimboldo-szonetteknek nevezi. Miért ír ön ilyen verseket?
– Thomas Stearns Eliot mondta, hogy kétféle kor van és kétféle költői feladat. Ha egy kor túl stabil, túl szabályos, ha túl nagy a rend, akkor a költő feladata, hogy szétzilálja a dolgokat, ha pedig eluralkodik a káosz, a költőnek kell összetartania azt, ami széthullana.
– A Forrás című folyóirat szeptemberi számában Vándorének címmel egy olyan verse jelent meg, amelynek régi hagyományt követő, mégis újdonságként is felfogható verselése jellemző önre. Témája, a rosta likán kihullottság, a kitagadottság, a talajvesztés, a szinte halál közeli élmény pedig a kor sajátja. Rengetegen élik át nap mint nap.
– De ugye nem gondolja, hogy alanyi költő vagyok? Mert ez is egy szerep, ez is egy maszk, amit itt lát, sok játékkal.
– Ön számtalan versformát, verstípust használ. Mit gondol arról, hogy sokan nem tanulják meg és nem is használják manapság ezt a fajta költői hagyományt? Vagy azt hiszik, hogy a kötött formájú vers ósdi, és ezért csak viccelődésre való.
– Baudelaire szerint a költészet két komponensből áll. Egyrészt van a hagyomány, az örök hangzás és a titok, aztán a modernség, ami némi kis változás a múlthoz képest. Egyik sem ér sokat a másik nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.