A Kreml ejtené Lukasenkót

A belorusz nép választása jelentős mértékben meghatározza Moszkva és Minszk kapcsolatainak alakulását – jelentette ki a minap fehérorosz újságírók előtt a Kreml adminisztrációjának vezetője. Szergej Nariskin figyelmeztető szavait elemzők többsége úgy értelmezi, hogy Moszkva leírta Alekszandr Lukasenkót, és az év végi választások előtt erősödik a „baráti” nyomásgyakorlás a belorusz elnökre.

Stier Gábor
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik az információs háború a Kreml és a fehérorosz elnök között. A moszkvai központi tévécsatornákon bemutatott lejárató filmek, valamint Medvegyev és Lukasenko nyilvános üzengetése után a Kreml magas beosztású politikusa rohant ki a belorusz államfő ellen. Nariskin ellenzéki újságírókat hívott meg Moszkvába válaszul arra, hogy előzőleg Lukasenko Minszkben az orosz média képviselői előtt ismertette álláspontját. A befolyásos orosz politikus világosan érzékeltette, Moszkvának nem mindegy, milyen elnököt választ magának Fehéroroszország. Mint hozzátette, a Kreml azt is figyelemmel kíséri, hogy a kampány és a december 19-én esedékes választás megfelel-e a demokratikus normáknak. E félreérthetetlen üzenet mellett Nariskin nehezményezte azt is, hogy Lukasenko Oroszország barátságtalan magatartásáról beszél, miközben az elmúlt tíz évben főképp az olcsó energia- és nyersanyagárakon keresztül Moszkva ötvenmilliárd dollárral támogatta Minszket.
Eme alig kódolt üzenetből egyértelműsíthető, hogy a Kreml a nem utolsósorban a Moszkva iránti lojalitásnak köszönhető szociális stabilitást érintő kérdések és a bizalmatlanság nyílt felvetésével Lukasenko legitimitását igyekszik gyengíteni. Oroszország azonban nincs könnyű helyzetben. Egyszerre próbálja nyomás alatt tartani az öntörvényű és egyre kevésbé kezes jelenlegi elnököt, ugyanakkor nem erősítené a nyugati orientáltságú jelölteket sem. Ez a taktika alátámasztja azt a régóta hangoztatott tézist, hogy Lukasenkót csak egy Moszkvához lojális, az apparátusból kinőtt politikus lenne képes leváltani. Az elemzők többsége szerint egyelőre erre sincs még esély.
Miközben a Kreml próbálja kezesebbé tenni a fehérorosz elnököt, Lukasenko folytatja a Moszkva és az Európai Unió közötti hintapolitikát, s a ránehezedő nyomást igyekszik kihasználni a nyugati kapcsolatok javítására. S erre az orosz–amerikai kapcsolatok normalizálódása ellenére is van némi fogadókészség a Kremlre hagyományosan fenntartásokkal tekintő, főképp kelet- és közép-európai politikusok körében. A korábban a belorusz rezsimet diszkreditáló politikusok most annak ellenére igyekeznek konstruktív kapcsolatokat építeni Minszkkel, hogy Lukasenko lényegében semmit nem tett a korábban sokat bírált demokratikus normák javításáért. Ezt konstatálta a nyár közepén a fehérorosz fővárosban tárgyaló európai biztos, Stefan Füle, ezt bizonyítja a közelmúltban zajlott helyi választások eredménye, valamint a mostani kampány, az ellenzék és a média kezelése is. Ilyen helyzetben vizsgálja majd Fehéroroszország visszatérésének lehetőségét az Európa Tanács parlamenti közgyűlése is, amelynek nem lesz könnyű elválasztania egymástól a politikai érdekeket és a valós minszki helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.