A pszichikai bűnsegéd

Seszták Ágnes
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsányék találmánya. Az MTV úgynevezett ostroma után néhány kurzuspszichiáter, illetve kriminalista egyszerre elkezdte emlegetni a pszichikai bűnsegéd fogalmát. Nehogy valaki némi jogos háborgást vagy szimpla hatalmi provokációt fedezzen fel a történtekben, hirtelen megvádolták a tömeget. Igenis, akik ott ácsorogtak és nézték az eseményeket, azok részeseivé váltak a folyamatnak, azaz pszichikai bűnsegédként működtek közre. Sőt, néhány túlbuzgó megpengette, ki kéne gyűjteni a felvételeken látható bámészkodókat, és felelősségre vonni őket. A videókon azonban túl sok volt az ismert ember meg a médiaszemélyiség, úgyhogy a pszichikai bűnsegéd ötlete elszállt a szélben. A kifejezés azonban nagyon is találó, és nem a televízió előtt bámészkodó tömegre szabták, hanem éppenséggel a televíziós csatornákon futó filmekre, a műsorfolyamok összetevőire, magára az egész nagy médiakáoszra.
Valamikor a hatvanas években, amikor a francia újhullám elöntötte a hazai mozikat, cselekményileg két ember szenvedett, a harmadik örült. Egy ember szenvedett, esetleg szenvelgett, ketten boldogtalanok voltak. Csupa szomorú ember, érzelmi gúzsba kötve, de legalább volt katarzis, a szereplőkkel, bármekkora világ is választotta el tőlünk, lehetett azonosulni, amint életüket próbálták megélni vagy megoldani. Ó, boldog hatvanas évek a Jules és Jimmel vagy a Bársonyos bőrrel! Nagyot fordult a világ, Magyarország is, a televízió legyilkolta a klasszikus mozit, a kasztni házhoz vitte a megváltást. A rendszerváltozás óta csak az a film, ami amerikai, egy ideig bűvöletben tartva a nézőket, de utána az enyhe csömör érzetét felváltja valami egészen más. Mert ki akar azonosulni egy pszichopata gyilkossal vagy katasztrófafilmmel? Mehetünk egyik csatornáról a másikra, sorozatok dzsungele, majd főműsoridőben a két kereskedelemi csatorna, az RTL és a TV2 mellett a Viasat3, a Film+, az HBO és még számtalan kisebb-nagyobb adó csak bulvárfilmekkel önti nyakon a nézőt. Arisztokratáék ilyenkor azzal dicsekednek, hogy tévéjük sincs, de ha van, ki sem nyitják. Kérdés? Akkor minek a televízió, ha nem nézik, aki meg nézi, az miért lenézett proletár? Sokaknak ez az egyetlen elérhető szórakozásuk. A televízió ritka rabtartó tud lenni, és arról nem a fogyasztó tehet, ha zsíros hamburgerrel tömik reggeltől estig. Az ingerküszöböt ingerelni kell. Előbb kevés gyilkosság, csak egy-két hulla némi cselekménnyel körítve. Majd az ingerküszöb feljebb kúszik. Már sorozatgyilkosok grasszálnak a képernyőn, az úgynevezett akciófilmekben „csak” lőnek, rúgnak késelnek és akasztgatnak, vízbe fojtanak, megmérgeznek, agyonvernek, nyakad törik, ha ez nem elég, akkor jönnek a vámpírok, a vérfarkasok, a kísértetek, a zombik és a predátorok.
Nem tudok pisztollyal bánni, de a televízió mozija nyomán szinte biztosan be tudnék tárazni egyet, és fel is tudnám húzni alkalomadtán. Ölni meg…? Hát ölni a legkönnyebb, csak fogod a pisztolyt, és bum-bum-bum. Már nincsenek is ellenségeid. Tévé előtti félálmomból az riasztott fel, hogy valakibe belelőttek egy tárat. Hat golyót, lassítva, közelről mutatták a vértengert és végvonaglásokat. Mi sem egyszerűbb, hiszen csak paradicsomlé az, a csóka feláll, megrázza magát, és minden rendben. Ha nekik könnyen megy, akkor Noelkének is menni fog. Nem igaz a fügefalevél, hogy ezek a filmek a bennünk lévő agresszió kisütésére alkalmasak. Darabig, talán, de miután ez és csakis ez a napi mennyiség, hát fojtsuk meg a barátunkat egy kis összezördülés után, lőjük le a vénasszonyt, mert nem bírja, ha bulizunk, verjük agyon a hajléktalant, mert mi vagyunk az erősek és az okosok, raboljunk, üssünk, késeljük meg, ha valaki csúnyán néz ránk.
Ha van pszichikai bűnsegéd, akkor az maga a televízió.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.