A részleteket várják a cégek

Munkatársainktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre még nem tudni, hogy a megjelölt ágazatokon belül pontosan mely társaságoktól vár a kormány többletbefizetést. – Rendkívüli időket élünk, a gazdaság fellendítése mindnyájunk érdeke – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Boross Norbert, az Elmű–Émász áramszolgáltató cégcsoport szóvivője. Aláhúzta, a részletek megismeréséig abban bíznak, hogy a különadó mértékét versenysemleges módon, a vállalatok teherbíró képességével arányosan állapítják majd meg. – A gazdaság helyreállítása közös érdek, ezért a kormány minden ilyen irányú törekvését támogatjuk – mondta lapunknak Gallyas Igor, a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft. kommunikációs tanácsadója. Hozzátette, ez akkor is igaz, ha ebből különadó formájában kell kivenniük a részüket.
Kutas István, a gáz- és villamosenergia-szolgáltatókkal rendelkező E.ON Hungária szóvivője megkeresésünkre úgy fogalmazott: megvárják, míg a miniszterelnök bejelentése alapjául szolgáló beterjesztés elnyeri a végleges formáját, addig nem tudnak véleményt formálni a különadóról. A Mol érdeklődésünkre nem kívánta véleményezni a bejelentéseket. Ugyancsak nem kommentálták a beszédet a vélhetőleg szintén érintett Magyar Telekomnál sem.
Az áruházláncokra kivetett 30 milliárdos pluszadó híréről Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy miután a pontos elképzelések nem ismeretesek, nem akar találgatásokba bocsátkozni. Hasonló szellemben nyilatkozott Balatoniné Kiss Judit, a leginkább érintett Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. A szakember hangsúlyozta, hogy hivatalos állásfoglalásra csak az elnökség jogosult, várhatóan a jövő héten állnak a sajtó elé véleményükkel.
– Megértjük és elfogadjuk, hogy a kormány nehéz döntések előtt áll. Ugyanakkor aggodalmunkat fejezzük ki a tervezett hipermarketadó bevezetése miatt, ami valójában a munkahelyteremtést és a beruházásokat adóztatná meg – áll a Tesco-Global Áruházak Zrt. közleményében. Hozzáfűzték, „ilyen adónemek bevezetése, ráadásul ilyen rövid határidővel és mindenféle egyeztetés nélkül, komolyan fenyegeti a jó célok elérését”.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kisvállalkozásokért felelős alelnöke egyetértett a bejelentett válságadó-intézkedésekkel. Vereczkey Zoltán az MTI-nek úgy vélekedett: eddig az arányos közteherviselés sérült, a monopóliumok uralta piacokon tartósan extraprofitot tudtak érvényesíteni az ott működő cégek, adóterheik nem fejezték ki a gazdasági erőfölényük kihasználásából eredő helyzeti előnyüket. Vadász György, az OKISZ ügyvezető társelnöke elmondta: inkább egy szűk terület kerüljön kedvezőtlenebb helyzetbe, mint az egész vállalkozói szféra. Hozzáfűzte: az érintett ágazatok nagy része a korábbi időszakban jelentős állami kedvezményt, támogatást kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.