A szabadság kapszulája

Lukács Csaba
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többtucatnyi világkatasztrófa helyszínén jártam már, és majdnem mindenütt azt tapasztaltam, nem is a külföldiek által hozott gyógyszer, orvosi segítség vagy adomány a legfontosabb az áldozatoknak, hanem a tudat, hogy a világ távoli részein élő emberek sok ezer kilométerre tőlük is tudnak a bajaikról


Két tragédiára figyelt az utóbbi napokban a nagyvilág: a kolontári vörösiszap-katasztrófára és egy korábbi, de végkifejletében szerencsés, tegnap lezáruló eseményre, a több mint két hónappal ezelőtt Chilében beomlott arany- és rézbányában rekedt harminchárom bányász mentésére.
Tegnap a világnak talán az összes televízió-híradója boldogan ölelkező kimentett férfiakat, megkönnyebbüléstől síró hozzátartozókat, elégedetten mosolygó mentési szakembereket és politikusokat mutatott. Nem véletlen a hatalmas médiafigyelem: korábban soha senki nem töltött ennyi időt egyhuzamban a föld alatt. Amikor ezeket a sorokat írom, épp a kilencedik bányásszal (aki egyébként a legidősebb a csapatból) indult el a kapszula a hatszázharminc méteres mélységből, hogy tizenhat perces emelkedés után az utas megtapasztalja azt, amire hatvankilenc napja nem volt módja: a szabad levegőn tartózkodás örömét. A mentés utolsó fázisának minden lényeges mozzanata követhető volt a világhálón: a mélyben felállított kamera még azt is mutatta, amint az utas belépett a hatvan-egynéhány centiméter átmérőjű kapszulába – melyet, talán nem véletlenül, Főnix névre kereszteltek –, hogy aztán társai beszíjazzák, és a még lent lévők tapsa közepette a szerkezet elinduljon a szabadság felé. Elsőnek a 31 esztendős Florencio Ávalost húzták fel, aki a mentőkabinból kilépve könnyező feleségét és a kisfiát ölelte meg.
A harminchárom bányász sorsa nemzeti ügy lett Chilében. A kapszulából kilépő bányászok némelyike nemzeti zászlót lobogtatott, az ország elnöke, Sebastian Pinera a helyszínen köszöntötte az elsőnek kiszabadult bányászt. Utána azt mondta: „Amikor baj van, mi, chileiek összefogunk, és nagy tetteket tudunk véghezvinni. Nehéz időkben mutatkozik meg igazán népünk bátorsága és önzetlensége.” Egy másik elnök, a bolíviai Evo Morales is a helyszínen várta a mentést, hiszen a harminchárom bányász közül az egyik az ő országának az állampolgára.
Aki nem járt még száz méterekkel a földfelszín alatt, el sem tudja képzelni, mit érezhettek azok az emberek hónapokon keresztül a hatszázharminchárom méteres mélységben. E sorok írója élete első munkahelyén, a parajdi sóbányában kétszáz méteres mélységben maradt egyedül negyven percre, és azóta sem tudja elfelejteni az élményt. A sötétnek és a csendnek olyan dimenzióit éli meg ott az ember, amit látó és halló ember nehezen tud elképzelni. Megszűnik az időérzékelés (nekem óráknak tűnt az a néhány tucat perc, amíg viszszajött a szűk járatban a geológus), kiszolgáltatottnak és reménytelen helyzetűnek érezzük magunkat, és megfogadjuk, hogy soha többé nem merészkedünk a mélybe. Egyetlen apró fénycsóva is a megváltást jelenti ebben a helyzetben – elképzelhetjük, mit éreztek a chilei férfiak, amikor újra kiléptek a fénybe.
Valószínű, hogy a harminchárom bányász föld alatt töltött napjaiból és a mentésükről hamarosan hollywoodi szuperprodukció születik, amelyben feltehetőleg világsztárok serege játssza majd el a kényszerből hőssé vált emberek szerepét, akik csak egy félnaposra tervezett műszakra indultak el augusztus ötödikén, hogy aztán több hónapos rémálommá váljon az útjuk. Azokét, akikről már-már lemondott a világ, hiszen tizenhét nappal a baleset után, amikor már a mentőalakulatok is kezdték feladni a reményt, egy fúrófej végén piros filccel írt papírcetlit találtak a következő felirattal: „Jól vagyunk a menedékben – a 33-ak”. Ez a furat lett a kapocs a külvilággal, itt tudtak élelmet és vizet juttatni azoknak, akik addig csak kétnaponta ehettek kétkanálnyi tonhalkonzervet, egy kis kekszet és ihattak egy korty tejet.
Nem gondolom bajnak azt, hogy médiaszenzáció lett a mentésből. Többtucatnyi világkatasztrófa helyszínén jártam már, és majdnem mindenütt azt tapasztaltam, nem is a külföldiek által hozott gyógyszer, orvosi segítség vagy adomány a legfontosabb az áldozatoknak, hanem a tudat, hogy a világ távoli részein élő emberek sok ezer kilométerre tőlük is tudnak a bajaikról. A szolidaritás megtapasztalása erőt ad a túléléshez, ezért biztos vagyok benne, hogy a chilei bányászoknak is könnyebb volt úgy várakozniuk a mélyben napokon át, hogy tudták, az egész világ figyeli a menedékükhöz közelítő fúrófej munkáját.
Mi, magyarok, persze nem tudunk elvonatkoztatni attól a tragédiától, ami idehaza történt. A magyarországi iszapömlésből sajnos már soha nem lesz, nem lehet „happy endre” végződő történet. Az október 4-i gátszakadásnak immár kilenc halálos áldozata van, kétszázan megsérültek, és hatalmas a lakóépületekben, közösségi terekben, termőföldekben esett kár. A két tragédia között mégis vannak megszívlelendő párhuzamok, de ezek leltározása előtt még hadd tegyek egy kitérőt.
A tragédia napján éppen Haitin tartózkodtam, ahol januárban egy gyilkos földrengés oltotta ki több mint kétszázezer ember életét, és tett a földdel egyenlővé több tízezer házat és épületet. A két pusztítás nagysága nem mérhető össze, de arányaira lebontva elmondhatom, hogy itthon az iszapömlés óta eltelt kilenc nap alatt sokkal nagyobbat léptünk előre a kármentés, a romeltakarítás és az újjáépítés területén, mint a karibi országban kilenc hónap alatt. Ez persze sok mindentől függ: a lakosság és a túlélők hozzáállásától kezdve a kormány cselekvőképességén át az anyagi forrásokig, de mindezektől függetlenül jó tudni, hogy mi olyan országban élünk, ahol van elég akarat és eszköz a bajok elhárítására.
Kolontáron, Devecserben és a többi érintett településen emberek százai dolgoznak reggeltől estig, hogy minél gyorsabban visszatérhessen az élet – ha nem is a rendes kerékvágásba, de legalább egy stabil állapotba. Nemcsak olyanok segítenek, akiknek ez a szakmájuk, hanem civilek is: ki lapátolással, ki csomagok szétosztásával, ki takarítással. Közben folynak a gyűjtések, egyre több felajánlás érkezik, nagyon sokan gondolkodnak a földönfutóvá vált emberek jövőjéről. Hasonló a helyzet, mint a 2005-ös székelyföldi árvíz idején, ahol soha nem látott összefogással építettek új otthont a tél beállta előtt az áradások miatt hajléktalanná lett embereknek.
Chilében, Magyarországon és a Székelyföldön jó tudni azt, hogy ha baj van. összefog a nemzet. Jó látni, hogy a kormány is teszi a dolgát: nem magyarázatokat gyárt és másra mutogat, hanem hatékonyan, fegyelmezetten és eredményesen avatkozik a mentésbe, és mindent megtesz azért, hogy állampolgárai azt érezzék, nincsenek egyedül a bajban. Kulcsfontosságú kérdések ezek, és csak úgy van remény a sikerre, ha minden szereplő – a túlélő áldozatoktól a civil világon át a hatóságokig – komolyan és felelősségteljesen dolgozik. Ha az utolsó bányászt is kihozták – őszintén remélem, hogy mire e sorokat olvassák, már ez is múlt idő lehet –, ha minden károsult sorsa rendeződött, el kell jönnie a számonkérésnek is. Nem azért, mert bosszút kell állni – a keresztény embertől távol áll az ilyesmi –, hanem azért, hogy lehetőség szerint ne ismétlődjék meg a tragédia. Amíg következmények nélküli országban élünk, addig mindig lesznek újabb bajok – közös érdek, hogy ez (is) megváltozzon.
Tegnap több felszínre érkező bányász, miután megölelte a hozzátartozóit, a földre térdelt, és imádkozott. Jó erre is odafigyelni: a világ összes baját nem tudjuk megelőzni, de ha van alázat, hit és összetartás, az sokat segít a túlélésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.