Adó mozgatta a börzét

Megtépázta a Mol és a Magyar Telekom papírjainak árfolyamát tegnap az energetikai és távközlési ágazatot érintő válságadóról szóló bejelentés. A néhány nappal ezelőtt brüsszeli intésre befizetett bányajáradék ügyében az olajipari cég fellebbezést nyújtott be az uniós bíróságon.

Munkatársunktól
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor kormányfő tegnapi bejelentései a telekommunikációs és energetikai ágazatok válságadójáról a Budapesti Értéktőzsdét is megmozgatták: a Magyar Telekom és a Mol is gyengült a hír hatására. Az olajipari társaság 145 forinttal, 20 850 forintra csökkent, miközben a távközlési cég 19 forinttal, 631 forintra esett vissza.
A Molt azért is érintette érzékenyen az újabb tehervállalás, mert néhány nappal ezelőtt fizetett be a közösbe csaknem 36 milliárd forintot bányajáradék címén. Erre a vállalatot az Európai Bíróság kötelezte, a döntés ellen épp tegnap nyújtott be fellebbezést az energetikai társaság. A magyar államadósság kockázati megítélése ugyanakkor meredeken javult a miniszterelnök beszédének hatására. Az államcsőd elleni biztosítás összege tegnap a késő esti londoni kereskedésben 259 bázisponton járt a 270 bázispontos előző esti zárás után.
A „különadó gombócát” már korábban lenyelő OTP papírjai tegnap profitáltak a többiek eséséből: a pénzintézeti részvények ára 172 forinttal, 5702 forintra erősödött, forgalmuk 22,8 milliárd forintot tett ki. A Richter-papírok árfolyama 1365 forinttal 48 700 forintra nőtt, a részvények forgalma három milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 398 millió forintos forgalom mellett 250 forinttal, 23 050 forintra emelkedett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 2201 ponton zárt tegnap, ez 25 pontos emelkedés az előző napi értékhez viszonyítva.
A nyugat-európai értéktőzsdéknek erős napjuk volt kétnapi bizonytalankodás után. A decemberi lejáratú arany unciája 1368,90 dollárra nőtt, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az előző nap jelezte, hogy az amerikai gazdaságnak további támogatásra lehet szüksége. Ez nemcsak az arany árának emelkedéséhez járult hozzá, hanem gyengítette a dollárt is az euróval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.