Alábecsülték eddig az ’56-os veszteségeinket

Bármilyen hihetetlen, nem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket az 1956-os forradalom és szabadságharc idején – jelentette ki Jobbágyi Gábor. A jogászprofesszor vaslogikával végigvitte gondolatmenetét a rendelkezésre álló statisztikákon. Szevasztok, én meghalok című könyvét Koltay Gábor filmrendező és Tamáska Péter történész olyan értékes vállalkozásnak nevezték a Polgárok Házában tartott bemutatón, amely bátran leplezi le a hamis tabukat. A tényekből nyilvánvaló igazság: a hivatalosnak tekintett adatoknál sokkal többen lelték halálukat a véres megtorlásban.

2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára lesznek, akik kétségbe vonják majd Jobbágyi Gábor (képünkön jobbra) állításait az ötvenhatos forradalomban elesettek, elhunytak magas számáról. Ám az eddigi elhallgatások alapján az is valószínűsíthető: nyilvánosan kevesen fognak vitába szállni a jogászprofesszor azon kimutatásával, hogy legalább húszezer áldozata volt a harcoknak. Minderről konszenzus volt a Polgárok Háza népes közönségében is. A történésztársadalom egy része a dogmák híve, s nemigen szereti, ha bolygatják azokat a narratívákat, amelyek veszélyeztetik a kényelmes, „politikailag korrekt” értelmezéseket ’56-ról. Márpedig Jobbágyi malomkövet dob az állóvízbe Szevasztok, én meghalok című, a Kairosz kiadó gondozásában megjelent művével. Tamáska Péter egyetértett a szerzővel, miszerint ha olyan óriási haderővel támadta meg a Szovjetunió Magyarországot, mint Hitler Franciaországot, hogyhogy „csak” két–háromezer ember halt meg? A történész rámutatott: hatalmas háborút indítottak hazánk ellen, a huszadik század utolsó nagy barikádharca zajlott. Végre kimondja valaki, hogy nagyságrendekkel többen haltak meg benne, mint amit eddig állítottak. Hisz ha a hivatalos adatsorok húszezer sebesültről szólnak, reális-e, hogy közülük senki nem hunyt el? Köztudomású: ilyenkor 10–12 százalék a halálozási arány a kórházakban. Lehet-e komolyan venni, hogy kiugróan sokan hunytak el a forradalom és az azt követő megtorlás időszakában a szív és az érrendszer, illetve a tüdő betegségeiben? Kahler Frigyes előszavában kérdezi: hány esetben történhetett ilyen anyakönyvezés? S hányszor nem is anyakönyveztek, mert a halottakat azonosítás nélkül, tömegsírban temették el?
Koltay Gábor megdöbbentőnek nevezte a mű nehezen vitatható megállapításait. – Húsz évig úgy véltük, mindent feltártunk a forradalommal kapcsolatban. És akkor jön egy tudós jogász, aki az adatokat rendszerezi, és megállapítja: jóval többen haltak meg a harcokban.
A filmrendező emlékeztetett: ugyanilyen tabu Nagy Imre pere, amit teljes egészében máig nem láthattunk a televízióban, holott a mártír miniszterelnök a legnagyobb tisztességgel védte a forradalmat gyilkosaival szemben. Vagy még mindig félnek egyesek szembesülni a valósággal? Talán a hozzátartozók? – kérdezett Koltay.
A szerző feltárta a mű megírásához vezető személyes motívumait. 1956. november hatodikán lakásukra kilőtt aknagránát végzett nagymamájával. Ő is majdnem odaveszett kisfiúként. Nagyanyja halotti irataiban a halál okaként tüdőgyulladást tüntettek fel. Az is inspirálta a munkára, hogy egyre több feldolgozásban ütközött ellentmondásokba. A KSH 1957-es adataira támaszkodva, azokat elfogadva mindenütt két és fél ezer halottról és 350–400 bírói ítélet után kivégzettről számolnak be. Ha viszont módszeresen összesítjük a számokat, jóval magasabb értékek jönnek ki. A sortüzekről, tömegmészárlásokról, tömegsírokról, statáriális ítéletekről és tömeges kivégzésekről, a szovjet csapatok, valamint az ávósok büntetőakcióiról szóló híradásokból, hiteles beszámolókból kiviláglik: már önmagukban ezek sokkalta több halottról árulkodnak. S nem holmi megbízhatatlan, túlzó források ezek. A brit nagykövetség jelentése például arról tudósít: a Kossuth téri október 25-i vérengzés után 12 teherautóval szállították el a meggyilkoltakat. Ehhez képest pár tucat áldozatot tartanak nyilván. A megoldás: feltehetőleg csak azokkal az elesettekkel számoltak, akiknek az V. kerületben állították ki a halotti anyakönyvi kivonatát. Nem is igényel kommentárt, mennyire hamis kép alakult ki így. De hol vannak a tömegsírok, amelyekről szemtanúk serege számol be? Hol vannak azok, akiket a szovjet csapatok végeztek ki a statárium során? A dunaújvárosi, a csepeli bombázás halottait hová könyvelték? És a névtelen felkelők, a pesti srácok százai, ezrei, akik a csatákban estek áldozatul, hol nyugszanak, hol vannak számon tartva?
A jelenlévők egyetértettek: ameddig a szándékosan vagy félelemből sötétben hagyott területek nincsenek tisztázva, ’56 öröksége, a rendszerváltozás szellemi-morális alapja sincsen a helyén. Amíg a történészek egy részének a tabuk pátyolgatása fontos, nem az igazság kimondása, az olyan műveket, mint Jobbágyié, mély hallgatás övezheti. Ám miután a hallgatás beismerés, a professzor igazát támasztják alá akaratuk ellenére az agyonhallgatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.