Áttörésre várva

Stier Gábor
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványosan javultak az elmúlt időszakban Oroszország és a NATO kapcsolatai. Ennek jeleként egyrészt a napokban meghívták Dmitrij Medvegyev államfőt az észak-atlanti szövetség november végi lisszaboni csúcsértekezletére, másrészt az orosz elnökhöz közeli körökben mind gyakrabban emlegetik valamiféle mélyebb, egyes vélemények szerint a tagsághoz közelítő kapcsolatok lehetőségét. Előkészítendő a novemberi csúcsot, e közeledés jegyében ülésezett tegnap New Yorkban a NATO–Oroszország Tanács nem hivatalos külügyminiszteri tanácskozása.
Az még nem ismert, hogy Medvegyev elnök milyen választ ad a NATO meghívására, egyes elemzők azonban már most áttörést várnak a lisszaboni csúcstól. Óvatosságra ad ugyanakkor okot, hogy a moszkvai vezetésben sem egységes a vélemény arról, el kell-e utaznia Medvegyevnek a csúcsra. Míg az Igor Jurgens nevével fémjelzett, az elnökhöz közel álló egyik intézet már a közös jövő forgatókönyveit is kidolgozta, addig különösen katonai körökben nagy az ellenállás a közeledéssel szemben. De szkeptikusan áll a kapcsolatok elmélyítésének esélyéhez maga Lavrov külügyminiszter is. Moszkvai elemzői körökben leginkább valamiféle megújuló keretek között tartják lehetségesnek a közös jövőt, s megjegyzik, lényegében minden Amerikán múlik majd.
Az Egyesült Államok várakozása szerint a lisszaboni csúcs eredményeként jelentősen javulni fog a NATO és Oroszország együttműködése. Ivo Daalder amerikai NATO-nagykövet az afganisztáni háborút, a rakétavédelmet, valamint a kábítószer-csempészet és a kalózkodás elleni fellépést emelte ki az együttműködés lehetséges területei közül. Erős azonban a félelem e közeledéssel szemben különösen a kelet-európai tagok között, mondván a moszkvai jelzések is csupán a megosztást, Amerika vezető szerepének gyengítését célozzák. Elemzők rámutatnak: a gyorsan változó geopolitikai erőviszonyok között sok, eddig fantasztikusnak tűnő forgatókönyv lehetséges.

Fegyverüzlet. Oroszország a II. világháború után először vásárolhat fegyverzeti technológiát és precíziós fegyvereket az Egyesült Államoktól. Erről is nyilatkozott Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter, aki szerint a következő tizenöt évben Moszkva 613 milliárd dollárt költ a hadsereg korszerűsítésére. Washington katonai helikoptereket vásárol Oroszországtól az afgán hadseregnek. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.