Az illegális fémüzletre koncentrálnak

Szeptemberig közel ötezer tonna színesfémet foglalt le a vámhatóság. Az illegális fémkereskedőkre összesen majd hárommilliárd forint bírságot szabott ki a hatóság.

Jakubász Tamás
2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőven adnak munkát a vám- és pénzügyőrségnek az illegális színesfém-kereskedők. A fémek forgalmazását felügyelő hatóság szeptember végéig körülbelül ezerkétszáz ellenőrzést végzett, az eredményekről a szervezet sajtóosztálya tájékoztatta lapunkat. Eszerint 27 esetben összesen 4742 tonna illegálisan megszerzett vagy forgalmazott színesfémet foglaltak le a vámosok. A hatóság talált vasúti sínt, csatorna- és gázaknafedelet, vízcsövet vízmérővel, alumínium közlekedési táblát és – feldarabolva – a jelzéseket tartó oszlopot. Akadt a lefoglalt tárgyak között réz-, föld- és alumíniumkábel, tűzcsapfedél, öntöttvas villamosdoboz. A vámosok személygépkocsivázra, autóalkatrészekre és rendszámtáblákra is bukkantak, s felderítettek háztartási gépek szétszerelésével foglalkozó, illegálisan működő telepet. A legnagyobb fogásra egy budapesti cég telephelyén leltek a hatóság emberei: itt nagyjából négyezer tonna színesfémet foglaltak le. A vám- és pénzügyőrség a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon akadt a legtöbb illegális fémre, s tudatták: a törvénybe ütköző fémkereskedelem az ország északi megyéiben okozza a legnagyobb gondot.
A vámosok több forrásból is tudomást szerezhetnek az illegális fémügyletekről. A fináncok egyrészt operatív eszközökkel igyekeznek információt szerezni az esetekről, másrészt felhasználják azokat az ismereteket, amelyeket a szabályszerűen működő fémes cégektől kapnak. Emellett vizsgálják az autóbontókat, s az állampolgári bejelentések is segítik a felderítést. A vámhatóság harmincegy járőregysége az ország közútjain is végez ellenőrzéseket.
A vám- és pénzügyőrség közölte, mit kezd a lefoglalt fémmel. Az illegálisan szerzett vagy forgalmazott színesfémet a hatóság elkobozza, s egy vele szerződésben álló fémkereskedőhöz szállítja. Az ellopott fémért a tulajdonos jelentkezhet, s ha igazolja, hogy az anyag az övé, azt visszakaphatja. Tulajdonos híján a hatóság árverésen értékesítheti a lefoglalt fémet. Kalapács alá kerülhetnek azok az eszközök is, amelyeket a törvénysértően tevékenykedők a színesfémek szállítására, tárolására használtak. A lefoglalás azonban csak az egyik szankció, az illegális fémkereskedelemért ugyanis pénzbírságot is kiszab a hatóság. A vámosok eddig összesen majdnem hárommilliárd forint büntetést róttak ki a szabályszegőkre. Emellett lopás miatt 21 büntetőeljárást kezdeményeztek: 17 ügyben a rendőrség nyomoz, négy eset részleteit a vámhatóság tárta fel.

Pálinkafőzés: új szabályok. Ma lépnek életbe a pálinkafőzés új szabályai. Magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. E mennyiség felett, illetve ha a párlatot értékesíteni kívánjuk, meg kell fizetnünk a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelentenünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.