Bajban Merkelék, jönnek fel a Zöldek

Stefan Lázár
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a tavaly szeptemberben lezajlott parlamenti választás után drámai politikai fordulat következett be Németországban. Az ellenzéki pártok abszolút többséggel jutnának hatalomra, ha ismét szavazásra kerülne sor.
A tavaly mondhatni közkívánatra létrejött kereszténydemokrata-liberális koalíció tizenkét hónap alatt eljátszotta a polgárok bizalmát. Erre utal a Forsa véleménykutató intézet legfrissebb körkérdésének az eredménye. A politika színpadán főszerepet kapnak a Zöldek, akik tavalyi eredményüket (10,7 százalék) jóval megdupláznák (24 százalék). A hajdan mindössze természetvédelmi tervekkel fellépő, katolikus párt jelentős átalakuláson ment át, és szociális követeléseivel kivételes sikert könyvelhet el: megelőzi a szociáldemokratákat (23 százalék), akik 1998 óta tízmillió választót vesztettek el. A kereszténydemokraták már legutóbb is szerény eredménnyel (33,8) zárták a választást, fokozatos visszaesésüket további mínusz öt pont dokumentálja.
Szinte tragikusnak mondható a liberálisok mélyrepülése, hiszen a külügyminiszter, Guido Westerwelle vezette FDP, amely óriási önbizalommal foglalt helyet a Merkel-kabinetben, visszaesett a minimális parlamenti helyet biztosító öt százalékra. A tavaly még 14,6 százalékkal rekorderedményt elkönyvelő párt ma a Bundestag törpéjének számítana, akit még az állandó belső ellentmondásokkal küszködő szocialista Baloldal is (10 százalék) maga mögé utasítana. A Forsa adatait összeadva a jelenlegi ellenzék (SPD, Zöldek, Baloldal) 58 százalékos többséggel uralná a parlamentet.
A Merkel-koalícióval szemben megnyilvánuló bizalmatlanság arra a véleményre alapul, hogy a kormány ismételten a nagyvállalatok menedzsereinek az érdekeit képviseli, annak ellenére, hogy sikerült feltartóztatnia a gazdasági válságot, a hazai üzemek ismét gőzerővel dolgoznak, jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, és a társadalom nagy része nem tartja közvetlenül veszélyeztetettnek a jövőjét. Az emberek többsége ugyanakkor elutasítja a nukleáris erőművekre vonatkozó politikát, s azt, hogy az egészségügyi reform finanszírozására megemelik a betegbiztosítás terhét. Nem látnak elégséges ellenállást a gyógyszergyárak energikus lobbijával szemben, s azt sem, hogy kemény kézzel bánnának az integrációs fáradozásokat elutasító mozlimokkal.
Az erőviszonyok változásának meglepő jelensége, hogy az elégedetlenek – a múlttal ellentétben – nem az SPD-nél keresnek menedéket, hanem a Zöldeket támogatják. Mi szívesen vállaljuk ezt a kihívást – hangoztatja Jürgen Trittin, a párt parlamenti frakciójának a vezetője, és a 2011 tavaszán sorra kerülő tartományi választásoktól azt várja, hogy pártja lesz majd a mindeddig domináns CDU fő kihívója, és nem a szociáldemokraták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.