Bántalmazott férfiak Ukrajnában

Egyre több bántalmazott ukrajnai férfi fordul védelemért a szociális és jogvédő szervezetekhez. A legkiszolgáltatottabbak a 35–50 éves korosztály tagjai. Az erőszakoskodókat törvény kötelezi, hogy csoportos terápián vegyenek részt.

Székely Gergely
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családi, ifjúsági és sportminisztérium adatai szerint az idei esztendő első felében Ukrajnában több mint tízezer férfi fordult szociális, illetve jogvédő szervekhez azzal a kéréssel, hogy védjék meg a családi erőszaktól. Mindez azonban csupán a jéghegy csúcsa, állítják a szakemberek, akik szerint ma még a rendszeres családi megpróbáltatásoknak kitett férfiaknak legfeljebb a két százaléka mer megaláztatásairól beszélni – írja a Focus kijevi lap.
Egy közelmúltban közzétett felmérés szerint a családi erőszaknak leginkább a 35–50 év közötti korosztály tagjai vannak kitéve, míg legkevésbé a 20 évesek. Közülük a megkérdezettek mindössze hét százaléka vallotta azt, hogy része volt már otthoni erőszakban. A 60 évesek körében viszont ez az arány már eléri a 27 százalékot. A főváros Podolszk kerületének főtraumatológusa, Bohdan Leskovics több évtizedes tapasztalataira hagyatkozva elmondta: a nők leggyakrabban a férfiak fején és felsőtestén okoznak sérüléseket, de előfordulnak olykor egészen meglepő dolgok is. Egyik alkalommal például olyan sérültet kellett ellátnia, akinek a felesége a lábszárába harapott bele, méghozzá a nadrágon keresztül, de olyan erősen, hogy több varrással kellett összeöltögetni a sebet. Egy másik harcias menyecske pedig a részegen hazaállító férjét valamiféle kemény eszközzel olyan ügyesen találta el, hogy egyszerre mindkét karját eltörte. Saját bosszúságára természetesen, hiszen így heteken át neki kellett etetni, itatni, öltöztetni, zuhanyoztatni, vécére kísérgetni a férjét.
A szakemberek ugyan már évek óta beszélnek minderről, ám a közvélemény mind a mai napig szinte teljesen közömbös az ilyen jellegű eseményekkel kapcsolatban. A társadalomban ugyanis megdönthetetlenül tartja magát az a sztereotípia, amely szerint a családi erőszaknak csakis a feleség és a gyermekek lehetnek az áldozatai, állítja a kijevi nemzetközi humanitárius központ igazgatója. Valentina Banderovszka szerint azonban a fizikai erőszaknál sokkal veszélyesebb az állandó pszichológiai terror, mivel a nők eleve úgy vannak megalkotva, hogy a nyelvükkel (szavukkal) legalább olyan nagyot tudjanak ütni, mint a férfiak az öklükkel. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a hölgyek az utóbbi években erőszakosabbak lettek, csupán azt, hogy sok más, korábban tabunak számító témával együtt erről is nyíltan kezdtek beszélni – szögezi le a neves pszichológus. Állítja: az erőszaknak leginkább azok a férfiak vannak kitéve, akik a megaláztatásokhoz már gyermekkorukban hozzászoktak. Az emberek többsége ugyanis még ma is elfordítja a fejét, hogy ne lássa, ha előtte vernek egy gyereket, mivel szerintük a nevelés kérdése kizárólag a szülők magánügye. Ám bíznak abban, hogy az agresszivitásra hajlamos nők és férfiak átnevelésével foglalkozó, közeljövőben megnyíló korrekciós központok hosszú távon javítanak a helyzeten.
Banderovszka és kollégái már kidolgoztak egy 12 hetes programot, amelyen azok a férfiak és nők vehetnek részt, akiknek erőszakosságát a milícia által felvett jegyzőkönyvek is tanúsítják. Őket ugyanis törvény is kötelezi a csoportos terápián való részvételre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.