Békét ígér Izrael a „zsidó államért”

Palesztina területi követeléseinek tiszteletben tartása esetén elismeri Izraelt bárminek, amit az kíván – állítja Jasszer Abed Rabbo. A palesztin elnök főtanácsadója az izraeli kormányfő korábbi felvetésére válaszolt, aki a telepfejlesztések leállításáért azt kérte, a palesztinok ismerjék el Izraelt zsidó államként. A palesztin elnök szóvivője viszont azonnal elutasította a felvetést.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az amerikaiak ideadnak egy térképet, amelyen a palesztin állam látható az 1967-es háborúban elfoglalt területekkel, elfogadjuk Izraelt annak akarata szerint – mondta Abed Rabbo. Az izraeli kormány az államot „zsidó és demokratikus” melléknevekkel akarja elismertetni, ez azonban sokak szemét szúrja. Az izraeli lakosság ötöde ugyanis arab, az ő állampolgári jogaikat csökkentené Izrael zsidó államként való elismerése. A veterán palesztin politikus a térkép emlegetésével arra is rávilágított, hogy Izrael határai nincsenek meghatározva, ezért is szorgalmazta a mostani békefolyamatban is felvetett, az alapvető problémák közé tartozó ügy megoldását. Abed Rabbo maliciózusan megjegyezte, ha Izrael elhagyja a megszállt földeket, Palesztina akár „Kínai Államként” is elismeri Izraelt. Szilvan Salom kormányfőhelyettes válaszában lehetetlennek nevezte, hogy visszatérjenek a határokhoz.
Az Egyesült Államok igen óvatosan reagált a formálódó álláspontok kifejtésére. Philip Crowley külügyi szóvivő szerint a palesztinoknak el kellene gondolkodniuk Izrael zsidó államként való elismerésén, ám Washington maga ezt nem tette meg. Crowley virágnyelven fogalmazva azt mondta: „Netanjahu miniszterelnök lényegében az izraeli kormány azon igényét fejezte ki – amelyet mi is támogatunk –, hogy Izraelt ismerjék el a térség tagjaként.” Hangsúlyozta, Washington „elismeri az ország különleges jellegét, Izrael a zsidó nép állama”.
Benjamin Netanjahu a zsidó állam elismerését a knesszet plénuma előtt kérte hétfőn a palesztinoktól a telepfejlesztési moratórium meghosszabbításáért cserébe. „Ez nem feltétel, hanem egy bizalomépítő gesztus, amely azon izraeli emberek szemében megbízhatóvá teszi a palesztinokat, akik nem hisznek abban, hogy a másik oldalon valóban a békét akarják” – mondta Netanjahu. Nabil Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője azonban úgy látta, az „állam zsidó jellegét nem szabad belekeverni a tárgyalásokba”. Netanjahu a knesszet előtt tartott beszédében hangsúlyozta, „David Ben Gurion államalapító miniszterelnök az országot a zsidók számára alkotta meg, s nem olyan államot akart, amelynek zsidó polgárai vannak”.
Egy izraeli jogvédő csoport tiltakozott is az ellen, hogy a kormány esetleg lakosságcserével próbálja megoldani a problémát. Az Izraeli Polgárjogi Szövetség gyanúját az keltette fel, hogy az izraeli börtönigazgatóság gyakorlatot tartott, amely az elméleti koncepció szerint azt modellezte, hogyan tudnák a hatóságok kezelni, ha a békemegállapodás után nagy tömegben jelennének meg tiltakozó arabok az utcán. A börtönigazgatóság visszautasította a feltételezést, mondván csak általános gyakorlatról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.