Bírálják a német rendőrattakot

Brutalitásba hajló rendőri akció zavarja az újraegyesítés huszadik évfordulójára készülő Németország hangulatát. A stuttgarti főpályaudvar átalakítása ellen tiltakozó tüntetések résztvevőivel szemben a rendőrség ugyanis olyan módon lépett fel, hogy az veszélyezteti a polgárok és az állami szervek viszonyát.

Stefan Lázár
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baden-württembergi kormányszékhelyen már hetekkel ezelőtt felütötte fejét a civil engedetlenség a fejállomásként üzemeltetett pályaudvar átépítése miatt. A hétmilliárd eurós költségvetéssel tervbe vett projekt (Stuttgart21) a föld alatt vezetné keresztül a vágányokat. Az átalakítás az eddigi épület lebontását és a közeli várkert háromszáz ősi fájának a kidöntését is szükségessé teszi. Utóbbi munkálatok váltották ki az eddig békés tüntetések eldurvulását. A lakosság minden rétegét, fiatalokat és időseket egyaránt megmozgató tiltakozás résztvevői a rendőrség ezerfőnyi alakulatával találták szemben magukat. A rend őrei aránytalan keménységgel léptek fel, vízágyúkat vetettek be, könnygázzal és borsspray-vel támadtak a tüntetőkre, akik elkeseredve ellenálltak. Fokozta felháborodásukat egy előzőleg hivatalosan is bejelentett diákdemonstráció elleni fellépés. „Az iskolások elleni akció egyenesen pimaszságnak számított” – hangoztatta Werner Wölfle, az ellenzéki Zöldek közlekedésügyi szakértője. Az éjszakába nyúló és a hajnali órákig tartó tüntetésnek – a rendőrség szerint – száz sebesültje volt, a szervezők viszont legalább háromszáz sérültről adtak hírt. Heribert Rech tartományi belügyminiszter azzal érvelt, hogy a rendőrség feladata garantálni a Stuttgart21 munkálatainak a zavartalanságát. A berlini parlamentben a Zöldek soron kívüli vitát követeltek a stuttgarti eseményekről, de kérésüket a kormánykoalíció pártjai elutasították. Az ügy a Bundestag belügyi bizottsága elé kerül.
A Stuttgart21-et elutasító mozgalom újabb állomása annak a tiltakozási hullámnak, amely polgári ellenállást vált ki a politikusok terveivel szemben. Hamburgban népszavazás hiúsította meg az iskolai oktatás átalakítását, Bajorországban a lakosság hasonló módon erőszakolta ki a dohányzási tilalmat, Berlinben az atomerőművek üzemeltetésének a meghosszabbítása vitte ki az embereket az utcára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.