Bírálják és dicsérik az új akciótervet

Az érintettek bírálatokat fogalmaztak meg, a külföldi gazdasági elemzők pedig előnyökre és lehetséges hátulütőkre hívták fel a figyelmet a kormány második gazdasági akcióterve – különösképpen a magán-nyugdíjpénztári változások – értékelésekor.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jéghegynek ütközött a magánnyugdíjpénztárak Titanicja, a jéghegy pedig nem más, mint a magyar kormány – így vélekedett Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója egy tegnapi konferencián. A rendezvényen a magánnyugdíjpénztárak képviselői vettek részt, s a központi témát a kormány akcióterve adta. Mint arról korábban beszámoltunk, a kabinet a telekommunikációs, az energia- és a kereskedelmi szektorra átmenetileg – három évre – különadót vetne ki, emellett 14 hónapig a magán-nyugdíjpénztári munkavállalói befizetések nem a magánkaszszákhoz, hanem az állami nyugdíjrendszerhez kerülnek. A távirati iroda tudósítása szerint Lengyel László az utóbbi intézkedésről tegnap azt mondta: alapvető társadalmi szabályt sért minden olyan kísérlet, amellyel a kormány évtizedekre kitalált, tartós intézményt próbál átalakítani .
Ellenérveket fogalmazott meg a kormány tervezett döntésével szemben a Stabilitás Pénztárszövetség is. Közleményük szerint az állami nyugdíjrendszer távolról sem olyan hatékony és biztonságos, mint ahogyan azt a kormány a magán-nyugdíjpénztári befizetések befagyasztásával párhuzamosan állítja. Az állami szisztéma ugyanis bizonyos időszakokban nagyobb veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, mint amekkorát a magánnyugdíjpénztárak a válságban elszenvedtek. A Stabilitás a Bokros- és a Bajnai-csomag éveit említette példaként. Úgy látják: mivel az állami nyugdíjrendszer sem képes biztos hozamokat garantálni, ezért fontos, hogy a kockázatokat megosszák, és a magánnyugdíjpénztáraknak is érdemi szerep jusson.
Amíg a kasszák hazai képviselői ellenvetéseket hangoztattak, addig a londoni elemzők az akcióterv várható hatásait firtatták. Az Eurasia Group kockázatelemző és tanácsadó csoport szerint például a kabinet e heti, válságadókról szóló bejelentései az idei és a jövő évi magyar államháztartási hiánycélokat hitelessé és teljesíthetővé tették. Ez pedig rövid távon kedvező fejlemény lehet a kötvénypiacoknak. A tervek azonban keresleti és növekedési kockázatokat is magukban hordoznak, s ezek később az államnak bevételi problémákat okozhatnak azzal, hogy a tervezett intézkedések kedvezőtlen színben tüntethetik fel a magyarországi befektetés lehetőségét, ez negatívan hathat a növekedésre. Emellett elképzelhető, hogy a távközlési szektorra kiróvandó különadót az EU-hatóságok versenypolitikai megfontolások miatt nem fogják engedélyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.