Biszkut meggyanúsították

Gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság Biszku Bélát – értesült a Magyar Nemzet. A BRFK kommunikációs osztálya lapunk kérdéseire adott válaszából kiderül: az 1957 és 1961 között belügyminiszterként tevékenykedő férfi a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelynek megalapozottságáról az ügyészség dönt majd.

Török László
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött az adatgyűjtés, megtörtént B. Béla gyanúsítottkénti kihallgatása, ami ellen panasszal élt, melyet az illetékes ügyészség bírál el – reagált a BRFK kérdésünkre, amely a Biszku Béla Duna TV-nek adott nyilatkozata miatt indított eljárás fejleményeit firtatta. Biszkut a jobbikos Szilágyi György jelentette fel a volt MSZMP-s augusztus 4-i interjúja miatt, mert a műsorban ellenforradalomnak nevezte az ’56-ban történteket, míg az azt követő megtorlásokat jogszerűnek minősítette, amelyekbe szerinte nem avatkozott bele a politikai vezetés, így ő sem. Beszélt arról is, hogy a halálos ítéletek törvényes bírósági eljárások következményeként, nem pedig koncepciós perek végén születtek.
A rendőrség augusztus 11-én rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen, a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetése gyanúja miatt. A Btk. kimondja, hogy „aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A kommunista bűntettek tagadása egy június 8-i törvénymódosítás óta büntethető, a törvény a kihirdetést követő harminc nappal később lépett hatályba (korábban csak a nemzetiszocialisták tetteinek tagadása volt jogsértő).

*


A 89 éves korábbi kommunista politikus iránti érdeklődés azután nőtt meg, hogy június 16-án – Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének évfordulóján – bemutatták a róla szóló, Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet.
Kahler Frigyes történész, a Veszprém Megyei Bíróság büntetőjogi kollégiumának vezetője egyik tanulmányában kifejtette, nincs kétség afelől, hogy Biszku Béla nem mellékszereplője volt a megtorlásoknak. – Belügyminiszterként ő volt a fő mozgatója a rendőrségen, az ügyészségen és a bíróságokon folytatott tisztogatásoknak, korlátlan ura az internálásoknak és az előzetes letartóztatottak kiválasztásának, az MSZMP legmagasabb vezető testületének tagjaként pedig közvetlen ráhatása volt a megtorlás megszervezésére és végrehajtására – írta Kahler, hozzátéve, Biszku „érdemi intézkedések sorozatával vett részt Nagy Imre és társai hóhérkézre juttatásában” is. Kahler közölte azt is, hogy világszerte megfigyelhető, mennyire nincsenek eszközeik a diktatúrák romjain létrejött jogállamoknak az előző rendszer idején elkövetett súlyos, tömeges jogsértések, emberiség elleni bűnök évtizedekkel későbbi szankcionálására. Kahler szerint a magyar törvények arra sem adtak kellő alapot, hogy a polgári lakosság sérelmére nem nemzetközi fegyveres konfliktusban elkövetett erőszakos cselekmények elkövetőit büntetőjogi felelősségre vonják.
Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság volt bírája is felvetette: az ’56-os megtorlások, emberiség elleni cselekmények miatt is vádat lehetne emelni Biszku ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.