Bosznia: előny a nacionalistáknál

Sebestyén Imre
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosznia-Hercegovinában tegnap parlamenti és elnökválasztásokat tartottak országos szinten és a két entitás szintjén. Az etnikailag megosztott, nemzeti ellentétektől terhelt ország megválasztotta a közös államfői testület három tagját, a három államalkotó nemzet – a bosnyák, a szerb és a horvát – képviselőit az államelnökségben. Az elnökségi tagságra húsz jelölt pályázott.
Ezenkívül új országos és entitásbeli parlamenteket, továbbá helyi képviseleti testületeket választottak a bosnyák–horvát föderációban. A Szerb Köztársaság pedig elnököt és alelnököt is. Ez utóbbi tisztségért tizenkilencen voltak versenyben, a közvélemény-kutatások szerint a legnagyobb eséllyel Milorad Dodik jelenlegi boszniai szerb kormányfő (rajzunkon) indult, akinek legkomolyabb ellenlábasa az ellenzéki Ognjen Tadics volt. „Fővárosunk Banja Luka, nemzetünk fővárosa pedig Belgrád. Szarajevó soha” – hangoztatta Dodik, akinek nacionalista retorikája az utóbbi években – különösen a kampány idejére – nagyon felerősödött.
Ám ez a retorika volt általában jellemző a választásokra, s minden jel szerint a nemzeti irányultságú pártok számíthatnak nagyobb sikerre. Ha lesz is némi eltolódás az erőviszonyokban a boszniai politikai színtéren vagy az államvezetésben, a boszniai helyzet lényeges változása nem várható. Marad az a rendszer – a daytoni megállapodásra épülő berendezkedés – és az egymásnak szegülő politika, amely nem segíti elő Bosznia-Hercegovina gyorsabb fejlődését, sem uniós közeledését. A választások előzetes eredményeit lapzártánk után hozták nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.