Botrány a bíróságon

Vona Adrienn
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki a Fővárosi Ítélőtábla Budaházy Györgyre alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt. Máziné Szepesi Erzsébet tanácselnök tegnapi döntésével helybenhagyta a megismételt eljárásban 2008-ban a Fővárosi Bíróságon született elsőfokú határozatot. Az ítélet indoklása szerint Budaházy 2006 őszén, illetve 2007 tavaszán az interneten közzétett írásaival a hatalom erőszakos megszerzésére hívta fel szimpatizánsait. A tanácselnök leszögezte, Budaházy cikkeit nem lehet egyszerű véleménynyilvánításként értékelni, mert a főváros blokádjára, a kormány elkergetésére is felszólította az olvasókat. Az ítélethirdetésen jelen lévő hallgatóság nem tudta indulat nélkül végighallgatni a tanácselnök szavait, mert amikor Máziné Budaházy terrorcselekménnyel és egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos érintettségét is felelevenítette, valaki bekiabált.
– Vezessenek ki, mert unom! – reagált Budaházy. A hallgatóság soraiból ekkor újabb üvöltés hallatszott, mire a tanácselnök zárt tárgyalást rendelt el, ám a szimpatizánsokat a rendőröknek kellett kivezetni. A határozathirdetés folytatódott, de Budaházy ismét közbeszólt, ezért a vádlottnak is el kellett hagynia a termet.
Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy ügyvédje kijelentette: a bírói döntés a Gyurcsány-rendszer akaratának beteljesítését hajtotta végre, az ítéletet elfogult bírók hozták, ami ellen felülvizsgálati kérelmet nyújt be.

Jogtalan fogva tartás? Október 8-án lejárt az előzetes letartóztatása S. Józsefnek, a Hunnia Mozgalom feltételezett katonájának, akit terrorizmus és egyéb bűncselekmények miatt helyezett a Fővárosi Bíróság kényszerintézkedés alá. Somogyi János ügyvéd lapunk figyelmét arra hívta fel, hogy jelen pillanatban is jogtalan fogva tartás történik, hiszen védencét október 8-án vagy haza kellett volna engedni, vagy a bíróságnak határoznia kellett volna a kényszerintézkedés fenntartásáról. A Fővárosi Bíróság kommünikéjében leszögezte: az előzetes letartóztatásról a bíróság a tárgyalás előkészítésekor dönt, amire 60 nap áll rendelkezésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.