Chile hősként ünnepli bányászait

A föld mélyén töltött hatvankilenc nap után tegnap hajnalban újra felnézhetett az égre Florencio Ávalos, az első a harminchárom vájár közül, akit kiszabadítottak a chilei San José arany- és rézbányájából. Társai közül átlagosan óránként hoznak egyet a felszínre a Főnix nevű mentőkabinban, ezért a mentés csak ma érhet véget.

MN-összeállítás
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sziréna hangja és több ezer várakozó örömrivalgása jelezte tegnap hajnalban a chilei San José arany- és rézbánya bejáratánál, hogy siker koronázta a mentőcsapat heroikus erőfeszítéseit. Több mint két hónap után magához ölelhette kisfiát és feleségét Florencio Ávalos, az első vájár a harminchárom közül, akit kimenekítettek az omlás miatt börtönné vált bányából. Amikor kilépett a chilei zászló színeivel kifestett, Főnixnek keresztelt mentőkabinból, még egy ölelés várt rá: Sebastian Pinera chilei elnök is túláradó örömmel köszöntötte – adta hírül a CNN.
Az újságírók és a kamerák elől kezdetben egy óriási chilei zászlóval takarták el a lejáratot, végül azonban eltávolították. „Ez a mentőakció olyan csodálatos, olyan megindító, hogy nincs okunk elrejteni a világ elől” – mondta az elnök, aki Florencio Ávalos üdvözlése után sajtótájékoztatón méltatta a chileiek egységet és elszántságát.
A nagy tévécsatornák így világszerte élőben közvetíthetik a mentési folyamatot, Chile fővárosában, Santiagóban utcai kivetítőkön is óriási tömeg kíséri izgatott figyelemmel, ahogyan egymás után lépnek ki a Főnixből a bányászok.
A 31 éves Florencio Ávalos azért lehetett úttörő, mert orvosi vélemény szerint őt viselte meg legkevésbé a 622 méteres mélységben eltöltött hosszú idő. Rá várt tehát a feladat, hogy a Főnixben megtett hosszú úton megfigyelje, milyen nehézségek várhatnak társaira, s megossza velük tapasztalatait. Őt azok követték, akiket betegség kínoz, mert van, aki szilikózisban szenved, van, akinek magas a vérnyomása, s a párás lenti levegő okozta bőrbántalmakkal is többen küzdenek.
A szabadságot mindenki másként fogadta. A másodikként felhozott Mario Sepulveda dalra fakadt, s felmutatta kis motyóját, amelyben szuvenírt hozott: néhányat az omláskor lezúduló kövekből. A kilencediknek érkező, 63 éves Mario Gomez térdre rogyott, és zászlólengetéssel fejezte ki háláját Chilének.
A Főnix húsz-húsz perc alatt teszi meg a fel- és levezető utat, de miután minden beszállót fel kell készíteni, átlagosan óránként jut a felszínre egy-egy bányász. Eddig csak két alkalommal tértek el a menetrendtől. Először azért, mert egy leváló kődarab a mentőjárat fala és a Főnix közé szorult, s némi időbe telt, amíg az akadályt elmozdították. Másodszor az emelőszerkezet görgőinek szükséges olajozása miatt kellett egyórás szünetet tartani. Ettől eltekintve minden az elképzelések szerint halad, s ma minden bizonnyal kijut a bányából az önként utolsónak maradó Luis Urzua is, akit máris hősként ünnepelnek.
Az orvosok mégis aggódnak, hogy egyik-másik emberen eluralkodhat a pánik az idegtépő utazás alatt. A Főnix másodpercenként egy métert halad, de háromméteres sebességre is felgyorsítható, ha ez valami okból szükségessé válnék. A pánik ellen azonban senki nincs felvértezve. A bányászoknak az indulás előtti órákban még aszpirint is adtak, mert a gyors emelkedés a nagy mélységből a véralvadás veszélyével jár, de nyugtatót nem kaphattak, mert az eltompítaná a reflexeiket, amelyekre pedig nagy szükségük lehet.
A BBC tudósítása szerint Sebastian Pinera bejelentette: a bányát, amelynek történetét balesetek sora kíséri, nem nyitják meg addig, amíg a biztonságos munka feltételeit nem lehet garantálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.