Csalók és bűvészek

Ballai Attila
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom, csalt-e valaki a bochumi tartományi bíróság által is vizsgált, tavaly áprilisi Újpest–Honvéd meccsen. Azt viszont tudom, hogy Hercegfalvi Zoltán olyan elképesztően gyatrán rúgta fölé és mellé a tizenegyest, ahogyan még félkomoly mérkőzésen sem láttam soha, senkitől. (Persze, Beckham és Baggio is rontott büntetőt, csakhogy előbbi előtte elcsúszott, és félfenéken ülve bombázott az égbe, utóbbi pedig mégis a vb-döntőn, tehát valamivel kiélezettebb helyzetben bakizott, és nem is ennyire látványosan.)
Azt sem tudom, annak idején Varga Zoltánt áldozatként hurcolták-e meg a Hertha bundaügyében. Azt viszont tudom, hogy az inkriminált mérkőzésen a tizenhatoson kívülről telibe találta a kapufát, ügyvédje ezt érvként is hozta fel az ártatlansága mellett, ám a riposzt úgy szólt: Varga olyan képességű labdarúgó, hogy bármikor kapufát lő, ha arra céloz. Azaz, ha csalna is, képes centikkel is tévedni, nem csak méterekkel.
Azt is tudom, hogy sok-sok éve két vízilabdacsapatunk előre megegyezett a majdani rangadó eredményében. Pontosabban az esélytelenebb egylet megvette az esélyesebb két klasszisát, akik állták is a szavukat, hozták a két pontot az ellenfélnek. Méghozzá az avatatlan szemlélő számára pazar csatában, remek játékkal; a másnapi sportnapilapban a vesztestől csak az ő kettejük nevét szedték nagybetűvel, és nem azért, mert a tudósító vak lett volna. Hanem mert a két pólós volt profi. Mint Varga is, akár elcsalta az adott meccset, akár nem. Hercegfalvi és a többi pedig amatőr, ma született bárányként is, vétkesként is. Ezek persze nem morális, hanem képességbeli különbségek. Tökéletesen azonban mégsem függetleníthetők egyének és események erkölcsi megítélésétől.
Valószínűleg ezért hajlunk arra, hogy a régi nagyok bundáit inkább tekintsük csínynek, mintsem bűnténynek. Mert miközben palira vettek, a tudásuk és a szándékuk is megvolt hozzá, hogy szórakoztassanak minket, nézőket. Aki csalt, az is megtisztelt azzal, hogy klasszis módjára csaljon. Ügyelt a mutatványra, bűvészként adta azt elő. Ha valaki előre a fülembe súgta volna, hogy az 1970-es években a Dózsa–Fradi 8-3-ra vagy a Fradi–Dózsa 7-1-re végződik majd, mert „malmoznak” a fiúk, akkor is kimegyek a Népstadionba, hisz kíváncsi lettem volna rá, hogyan csinálják. Mint ahogyan minden színdarab és film „végeredményét” előre ismerhetjük, mégis érdeklődünk a produkció iránt.
Ha ez az élmény nincs, annak elmaradásáért a bizonytalan végkimenetel sem kárpótol.
Hát még, ha kiderül, hogy nem is volt bizonytalan, és a beavatottaknak sem a tudásuk, sem a szándékuk nem volt meg ahhoz, hogy ennek az ellenkezőjét elhitessék velünk.
Ők a piti csalók. És napjaink fogadási láza kifejezetten kedvez nekik. Azaz kedvezne. Mert nem kellene a végeredménybe belerondítaniuk, készakarva több góllal kikapniuk, elég lenne egyetlen jelentéktelen részletet manipulálni. Akár azt, ki dobja az első taccsot, de mondjuk egy meccsen tizenkettőnél több szöglet már pompásan fizet. A létrejöttéhez pedig elegendő egy szem rutinos hátvéd, aki a saját kapuja előtt biztosra megy, többször sallangmentesen tisztáz, minden beadást kifejel, esetleg előrefutva egyszer-kétszer az ellenfél játékosába bikázza a labdát.
De nem. A csalásnak ehhez a csaló szempontjából ugyanannyira hasznos, de a köz számára talán kevésbé kártékony módjához már önállóság, kezdeményezőkészség, némi személyes kockázatvállalás, intuíció szükséges. No meg tehetség. A piti csalóból azonban mindez hiányzik. Ő lusta, önállótlan, tehetségtelen. Inkább betagozódik a délszláv maffia valahányadik szintjére, és végrehajtóként beszedi az iszonyatos potyát, ő maga rúgja az öngólt, a gólvonalon is eltöri a labdát.
Szemérmetlenül csinál hülyét magából, belőled, belőlem, a labdarúgásból, a sportból. Aztán kap egy táska pénzt.
Legalábbis az élvonalban, mert egy ideje a megye II-re is lehet fogadni. Ott, ahol két szál kolbász, egy liter pálinka vagy egy pörkölt savanyúval már sandaságra csábít. Csakhogy itt van visszatartó erő is: a csalónak nagy valószínűséggel a tetthelyen, saját falujában kell leélnie az egész életét.
Az NB I-es piti bezzeg klubot, várost, országot, akár kontinenst válthat.
De bűvész sehol sem lesz belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.