Csoda az oltár mögött

Februárban kezdődtek a budapest-belvárosi főplébánia-templom gótikus részeinek felújítási munkálatai, amelynek köszönhetően a főoltár mögött egy Anjou-korabeli freskót találtak. A XIV. század közepére datálható Trónoló Madonna alkotója a korabeli Európa élvonalához tartozó művész lehetett.

Tölgyesi Gábor
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pest egykori főtemploma, a főváros legősibb szentélye eddig is történelmünk kőbe zárt emlékezete volt. Részben a római Contra-Aquincum erődítmény falaira épült az a kápolna, ahová Szent Gellért püspököt temették. Ennek helyén az első templom román stílusú volt, ennek emlékei ma is fellelhetők. Eddig úgy tudták a művészettörténészek, hogy Zsigmond király támogatásával építették át gótikus stílusban – a később Mátyás király idején két oldalhajóval kibővített, majd barokk stílusban helyreállított – templomot, amely délkeleti falán egy török imafülkével jelzi históriánk változatosságát, ám ez a feltételezés megdőlt. Derdák Éva főrestaurátor vezetésével ugyanis a főoltár mögött egy Anjou-korabeli freskót találtak.
Osztie Zoltán plébános, Derdák Éva és Bodor Imre régész-művészettörténész tegnap meghatottan mutatta be a nyilvánosságnak e felfedezést. A XIV. század közepére – azaz Nagy Lajos uralkodásának idejére – datálható Trónoló Madonna alkotója a korabeli Európa élvonalához tartozó művész lehetett: a freskó csodaszép. A kulturális kormányzat húszmillió forinttal támogatta a templom gótikus falrészeinek helyreállítását. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírta és segítette, hogy ezt freskórestaurátori feltárási munkák is előzzék meg. A freskót vasárnap este hatkor Erdő Péter bíboros áldja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.