Deáki bencés apátsági temploma

R E J T Ő Z K Ö D Ő  M A G Y A R O R S Z Á G

Ludwig Emil
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deáki kétezer lakosú, kétharmad részben magyarok lakta község Szlovákia nyitrai kerületében, Vágsellyétől három kilométerre délre. Hivatalos neve: Diakovce. A régi oklevelekben Deákmonostorként szerepelő település már az 1002. esztendőben színre lépett írott történelmünkben: ekkor adományozta Szent István király a falut a szentmártoni (pannonhalmi) bencés főapátságnak. Neve sokáig „terra Waag” volt – a közelében délnek tartó Vág folyóról. 1090-ben Szent László oklevele is Vágföldnek nevezi, 1138-ban II. Béla király birtokadománya a Vág fölötti Sala (Sellye) határosaként írja le. A Diaky névalak 1236-ban bukkant fel először, a régi magyar beszédben deáknak nevezett latin nyelvet használó szerzetesekre utalva. Monasterium Deakinak 1296 óta titulálták a községet.
Deáki országos nevezetessége a XII. és XIII. században épült apátsági templom, a román kori magyar építészet egyik legrangosabb emléke. Története egyedülálló bőségű forrásból, dokumentumból és szakirodalomból ismerhető meg, ami igencsak megkönnyíti az ismertető dolgát.
A tekintélyes nagyságú, több ízben bővített, átalakított templom legrégibb része az a kicsiny, Szent István király tiszteletére felszentelt egyház, amelyet II. Paszkál pápa 1103-ban kibocsátott bullája említ. Téglából készült, egyhajós, alig öt méter hosszú és három méter széles épület, amelynek keleti végéhez félköríves szentély csatlakozik. Bejárata a déli oldalán nyílt, a félköríves bélletű, korai román stílusú kapuzatot utóbb befalazták. Fölötte és az apszis déli karéján egy-egy tölcsérablak nyílik, a fal két szakaszán függőleges falsávok – lizénák – láthatók.
A Szent Benedek-rend kisalföldi és mátyusföldi birtokainak növekvő jövedelme tette lehetővé és inspirálta, hogy az 1220-as években jelentősen megnagyobbítsák az apátság e kis fióktemplomát. Pár esztendő alatt 16 méter belső hosszú, tíz méter széles templom épült a régi mellé szintén téglából, nyugati oldalán két toronnyal. Három hajóját négy pár négyszögletes pillér választotta el egymástól, a fő- és mellékszentélyek félkörívben végződtek. Urasági karzata nem volt, a kegyúri jogot bíró apát a papságnak fenntartott szentélyben foglalt helyet. A földszinti teret dongaboltozat fedte, az egyforma magasságú hajók tehát álbazilikát képeztek. A templom esetében furcsa földszint kifejezés itt azért indokolt, mert a deáki templom emeletén egy szintén háromhajós felső tér készült, keleti végén szentéllyel, kápolnával. Különös rendeltetését a mellékhajók oldalán található fülkesor magyarázza: ezek a barátok részére készültek cellák gyanánt, a magyarországi emlékek közt szinte páratlan példaként. Az új templomot – IX. Gergely pápa engedélyével – 1228. november 14-én szentelte fel Jakab nyitrai püspök Szűz Mária tiszteletére. A „feltemplomot” másnap szentelték be. Tudásunk szerint ez az egyetlen ilyen aktus a magyar középkorban, amelynek az idejét napra pontosan ismerjük.
E műemlékünk különleges voltát elsőként Ipolyi Arnold besztercebányai püspök, építéstörténetünk úttörő kutatója ismerte fel. 1860-ban akadémiai székfoglalóját szentelte „a deákmonostori XIII. századi román basilika” ismertetésének, amelynek lényege a kétszintes építmény a különleges rendeltetése hipotézisének felállítása volt az általa elvégzett mérések, számítások és megfigyelések alapján. Ipolyi vélte elsőként az emeletet a teljes kolostori életnek megfelelő egységnek szentéllyel, az elöljáró kápolnájával, a barátok oratóriumával és laboratóriumával – munkaszobájával –, oldalt a közös dormitóriummal.
A kicsiny Szent István-egyház, kápolnaként, az apátsági templom délnyugati sarkánál szerénykedik, tőle nyugatra hatalmas, szintén háromhajós, neoromán stílusú bazilika látható. 1872 és 1875 között épült, Kruesz Krizosztom főapátsága alatt, Schulek Frigyes tervei szerint. 1938-ban – amikor a bécsi döntés révén Deáki visszatért Magyarországhoz – az egész épület igen leromlott állapotban volt. 1941-ben kezdődött meg nagyszabású felújítása a deáki születésű Serédi (Szapucsek) Jusztinián esztergomi érsek támogatásával. Csak az ekkor készült fotókon csodálhatjuk meg a XIII. századi templom faláról levert vakolat alól napvilágra került eredeti román kori téglaarchitektúrát, a finom technikai és formai részleteket. Sok pénz, sok malter kellett hozzá, de a deáki templom középkori és neoromán részei alig különböznek az akkori és a legutóbbi, 1998-ban befejezett renoválás egységes, pedáns putzrétege alatt.
A deáki monostor is azoknak a bencés apátságainknak a sorába tartozik, amelyek a magukénak mondják a Pray-kódexet. Az 1192 és 1195 között keletkezett, kézzel írt, rajzolt és festett sacramentarium – szentségek és könyörgések gyűjteménye – részletesen ismerteti a magyar szentek életét és a korabeli liturgiát, forrásul szolgálva a XII. századi magyar kolostorok életének, építészetének megismeréséhez is. Leghíresebb részlete a Halotti beszéd, a legrégebbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlék. A bencések körében készült kódexet a sajátjának véli a boldvai Keresztelő Szent János-apátság és Jánosi (Ramavské Janovce) Szűz Mária-kolostora is. E két szép, fontos rejtőzködő emlékhelyünk szerepelt már sorozatunkban, most melléjük kerül a Pray-kódex harmadik „származási helye”, Deáki. Az irigység ez esetben nem bűn, mind a hárman büszkék lehetnek rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.