Dulakodásig fajult a botrány a lézerközpontban

A Pécsett tavaly átadott Pannon Lézer Központnak otthont adó épület tulajdonosa megelégelte a bérlő díjtartozását, ezért felmondta a szerződést, majd pedig birtokba vette saját tulajdonát. Az uniós projekt még fut, ám kérdéses a befejezése.

Bóka Máté Ciprián
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magántulajdonban lévő, több ezer négyzetméteres épületet az Infralaser Kft. vett bérbe 2009 elején, az ingatlant pedig ezen cégtől bérlik tovább az épületben még helyet kapó vállalkozások. Az Infralaser Kft. információnk szerint korábban száz százalékban a Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK) Innovációs Zrt. tulajdonában volt, jelenleg másik két céggel közösen birtokolják a kft.-t. A DDKKK egyben egyik albérlője is az ominózus ingatlannak. Ezen társaság az épületben egy uniós pályázati sikernek köszönhetően jelenleg is futó, egymilliárdos támogatással járó, 2009 januárjában indult projektben lézerközpontot alakítottak, alakítanak ki – kérdéses azonban, befejezik-e a programot a 2011. január 15-i határidőig. A projekt keretében különböző lézertechnológiai kutatásokat, egészség-, illetve környezetipari, anyagtechnológiai fejlesztéseket valósítanak meg.
A névtelenséget kérő ingatlantulajdonos egyik internetes portálnak adott nyilatkozata szerint kedd hajnalban birtokba vette jogos tulajdonát. Megelégelte ugyanis azt, hogy csak néhány hónapig fizették neki a teljes bérleti díjat, s hiába mondta fel – a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésben rögzített jogaival élve – 2010 februárjában a bérleti szerződést, nem reagáltak felszólításaira. A tulaj úgy véli, hogy szintén ezen megállapodásnak megfelelően hozzájárulást kellett volna kérni tőle az épületben végzendő átalakításokhoz, de ez sem történt meg. Az igazságügyi szakértő pedig azt állapította meg, hogy közel 150 millió forinttal tartozik neki a főbérlő cég – állítja.
A Pécsi Tudományegyetem professzora, Sánta Imre, a DDKKK igazgatóságának elnöke elismeri a tartozást, ellenben 180 milliót ráköltöttek a házra, s szerinte a tulajdonos önhatalmúlag lépett fel. Sánta elmondása szerint könnyű testi sértés miatt egyébként feljelentést tett. (Úgy tudjuk, hogy kisebb dulakodás is történt az épületben a birtokba vétel idején.) Az igazgatósági elnök fizetési nehézségeik kapcsán egyébként az uniós támogatás elmaradására hivatkozott. Mint mondta, 2010-ben még nem kaptak pénzt a projektjükre, s a gazdasági recesszió elérte őket is. A professzor ugyanakkor azt mondta, hogy eddig 600 milliót kaptak meg, s már háromnegyed részben megvalósították a programot, ám azt egyelőre nem tudja, mi lesz a történtek után a projekttel. A tulajdonos az elnök szavaira úgy reagált, hogy a törvény mindenki számára előírja a felelős gazdálkodást, a kötelezettségét mindenkinek teljesítenie kell. A DDKKK Zrt.-ben a Pécsi Tudományegyetem 11,7 százalékkal a legnagyobb tulajdonos, ugyanakkor az universitas részéről nem kívánták kommentálni az eseményeket.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is szerettük volna megkérdezni az ügyben, de szerdán nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.