Egy méltó előd a székesfőváros élén

Megválasztása óta Tarlós István főpolgármester többször utalt arra, hogy utoljára hat és fél évtizede volt vele azonos politikai értékvilágú – jobboldali – irányítója Budapestnek. Ennek nyomán kerestük fel pesti lakásán Homonnay Máriát, akinek édesapja, Homonnay Tivadar legendás keresztényszocialista politikus 1942 márciusától két éven át, a német megszállásig volt főpolgármester.

Joó István
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyen megérintett Tarlós István múltra utaló nyilatkozata, amellyel hosszú-hosszú idő után felszínre került a valóság egy fontos darabkája – mondja Homonnay Mária. – Nevezetesen az, hogy volt valaha itt egy keresztény értékrendű főpolgármester: apám, akinek hazaszeretetével csak a szegényekért és a bajbajutottakért való kiállása vetekedett.
A Horthy Miklós kormányzó által 1942. március 7-én kinevezett egykori főpolgármester leánya hosszan sorolja élményeit, melyek bizonyítják, hogy mennyire viszonzásra talált Homonnay Tivadar szociális érzékenysége. Még főpolgármester korában is fölkeresték ügyes-bajos dolgaikkal azok a gyári munkások, boltosok, közalkalmazottak, akikkel több mint két évtizedes nemzetgyűlési képviselősége idején jót tett. Budapest ostroma idején dekánként adták össze a Homonnay család számára a kenyérlisztet alacsony sorban élő hívei. Ezt egy megmaradt emléklap is tanúsítja számtalan aláírással, „A súlyos időkben is a régi hűséggel 1945. márc. 31.” felirat alatt. Miután a kommunisták Békés megyébe internálták őket, ugyancsak a régi, egyszerű ismerősei segítettek a volt keresztényszocialista képviselőnek és főpolgármesternek az elkobzott villából kimenteni az értékeket, illetve élelemmel ellátni a megalázott családot.
De ki is volt ez a nemesi származású jogász, politikus? 1888-ban Kalocsán született, fiatalon a MÁV igazgatóságánál tisztviselő. Egyik elindítója volt a Tanácsköztársaság után a Keresztényszocialista Vasutasok Országos Gazdasági Szövetségének; e tevékenységéből fejlődik ki közéleti pályafutása. A keresztényszocialista pártok és pártbeli csoportok közül mindig a hitelesebb vonulathoz tartozott országos és fővárosi szinten, Angyalföld képviselőjeként. Az egyszerű emberek érdekét karolta fel folyamatosan az idevágó pápai enciklikák szellemében. Ahogyan erről 1942. március 20-án, kinevezett főpolgármesterként, ünnepélyes beiktatásakor vall: „Több mint két évtizeden át képviseltem a törvényhozásban és az autonómiában a fővárosnak azt a részét, amelyben a legtöbb szegény ember lakik. A munkásság és más kis egzisztencia. Ezekhez sem fogok soha hűtlenné válni. (…) A mi ideális célkitűzésünk nem lehet más, mint az, hogy ezt a társadalmi réteget a keresztény szeretet, a szociális törődés, a kulturális gondozás eszközeivel a polgári jólét egy haladottabb fokára emeljük.” A magyar fővárost háborús időkben irányította. Bátor cselekedete volt, hogy kezdeményezte Budapest nyílt városi státusát, hogy azt ne pusztíthassák el a második világháború egymással küzdő nagyhatalmai. A közigazgatási bizottság egyhangúlag támogatta indítványát, ez azonban mégsem valósulhatott meg.
Magyarország német megszállása után négy nappal, 1944. március 23-án Homonnay Tivadar beadta lemondását. A nácik elől bujkálnia kellett, de közben Orbán-hegyi villájuk alsó szintjén harminc zsidó kislányt és hét, szintén zsidó nevelőt védelmezett. Akkoriban rajtuk kívül csak felesége és lánya lakott a Homonnay-villában. Mária elmeséli, hogy alig 13 évesen ütötték-verték a Gestapo emberei, hogy vallja be, a náluk lakó árva gyerekek valójában zsidók. Ő azonban mindvégig tagadott, így az üldözöttek megmenekültek. Ezért kapott a család utóbb Jad Vasem, a Világ igaza izraeli kitüntetést.
– Apám nem tudta elviselni az embertelenséget – idézi fel Homonnay Mária. Aztán ők is hasonló sorsra jutottak. 1951 májusában Kondorosra telepítették ki őket. Három év után jött az amnesztia, de két évig még nem térhettek vissza Budapestre. A család később is kirekesztett volt: Mária például még csak egy pedagógiai diplomát sem szerezhetett, viszont takaríthatott egy egyetemen, később napidíjasként idegenvezető lehetett. Elmeséli: 1964-ben elhunyt édesapjának mindvégig nagy fájdalma volt, hogy az állam nem szolgáltatta vissza elkobzott lakhelyüket, amely pedig felesége (Mária édesanyja) örökségéből származott.
De vajon mi a véleménye az egykori keresztényszocialista főpolgármester sok szenvedést megért lányának Demszky Gábor húsz főpolgármesteri évéről?
– A belvárosban lakom, mindennap azzal szembesülök, milyen elhanyagolttá vált Budapest. Ennyi kezeletlen szegénységgel sem lehetett találkozni régebben! Demszky vádlottá, letartóztatottá vált magas rangú kollégáival kapcsolatban pedig csak annyit: apám esetében elképzelhetetlen lett volna, hogy neki mint főpolgármesternek huzamosabb ideig bűnözők lettek volna a közvetlen munkatársai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.