Elsöprő a Lungo Drom sikere

Joó István
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyhatósági választásokkal egy időben megtartották a települési kisebbségi önkormányzati képviselőjelöltek választását is. Az ország 1592 településén összesen 2321 helyi kisebbségi önkormányzati választást bonyolítottak le a hazai 13 kisebbségi közösség kulturális autonómiájának személyi megújítására.
A legnépesebb kisebbségnek, a cigányságnak 1252 helyi kisebbségi voksolása volt szerte az országban, de szavaztak a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán kisebbség regisztráltjai is.
A szavazásra jogosultak 60,48 százaléka ment el szavazni. Korábbi híradásokból tudható, hogy a voksolni jogosultak között nagy számban tűntek fel álkisebbségiek is a választójogi kiskapuk miatt. Ami a legtöbb politikumot hordozó cigány kisebbségi választásokat illeti, lapzártánkkor még csak az volt világos, hogy a fideszes honatya Farkas Flórián Lungo Drom cigányszervezete mintegy két és félszeres arányban vezetett mind a leadott voksok, mind pedig a mandátumszerzések tekintetében fő riválisával, a baloldali elkötelezettségű Magyarországi Cigányszervezetek Fórumával (MCF) szemben. Utóbbi vezetője a többszörös vádlott Kolompár Orbán. Lapzártánkkor úgy tűnt, hogy más baloldali választási tömörülésekkel együtt sem szerezhet az MCF fölényt az elsöprően a legtöbb jelöltet állító Lungo Drommal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.