Eltitkolt százmilliárdos hiány

Kámforrá vált százmilliárd forint, ennyivel magasabb lett a 2009-es hiány az előző kormány által hátrahagyott adatokhoz képest – jelentette be a kormányfő, és adatait tegnap megerősítette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Újabb megszorításokra emiatt nincs szükség, az idei büdzsé lyukait a kormány részben a Mol 35 milliárd forintos befizetésével foltozza be.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb csontváz dőlt ki az előző kormány által hátrahagyott szekrényből. A Brüsszelnek korábban jelentett adatokhoz képest 100 milliárd forinttal magasabb ugyanis a 2009-es államháztartási hiány – olvasható ki egy, a KSH által tegnap közzétett adatsorból. Ez egybevág Orbán Viktor bejelentésével, a kormányfő ugyanis a köztévé műsorában közölte: tavaly a Bajnai-kabinet által jelzett 3,9 százalék helyett 4,4 százalék lett a bruttó nemzeti termékhez (GDP) képest a deficit.
Az államháztartási hiány növekedését a központi költségvetés 116 milliárd forintos többletkiadása okozta, és ezt a kiesést nem tudta kiegyenlíteni a helyi önkormányzatoknál és a társadalombiztosítási alapoknál keletkezett 16 milliárdos többlet sem. Szakértők többféleképp magyarázzák a kámforrá vált százmilliárd forint okát. A Portfolio.hu a vártnál nagyobb kamatkiadásokra hívja fel a figyelmet, az AAM informatikai tanácsadó cég pedig az állami beruházások nagyobb mértékét, az uniós támogatások téves elszámolását említi meg a többlethiány okozójaként, ami a tanácsadók szerint a jövőben még nagyobb meglepetéseket is okozhat az országnak.
– Reális, hogy a múlt év hiánya magasabb az eddig ismert adatnál. Vannak olyan kiadások, amelyek egyértelműen 2009-ben keletkeztek, de 2010-re, illetve 2011-re könyvelte volna el őket az előző kormány – mondta lapunknak Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke.
*
A szakember közölte: ha ezt most nem rakjuk helyre, akkor a következő évek gazdasági mozgásterét csökkentettük volna. Ilyen költségek Kovács Árpád szerint például a MÁV, az egészségügy, a BKV esetében is felmerültek, de érinthetik a nagyvállalati támogatásokat is. A szakember az előző kormány által kidolgozott idei költségvetés kapcsán is csalódottságról beszélt.
– Korábban azt gondoltuk, hogy a bevételeket és a kiadásokat 2010-re végre óvatosan, a korábbi évekhez képest konzervatívabban tervezték meg. Sajnos kiderült, hogy még mindig van mit fejlődni ebben – jegyezte meg a volt ÁSZ-elnök. Kovács ezzel a KSH által szintén tegnap nyilvánosságra hozott idei első nyolc havi államháztartási adatokra célzott. A második negyedév végére az államháztartás helyzete riasztó képet mutat: 711 milliárd forintos hiány tátong a büdzsében, ami a GDP 5,4 százalékának felel meg. A statisztikusok ezt a bevételek alulmaradásával és a kiadások növekedésével magyarázzák: 2010 első fél évében a kormányzati szektor bevétele 5855 milliárd forint, kiadása 6566 milliárd forint.
– Az öt százaléknál is nagyobbra nőtt idei hiányt az év végéig 3,8 százalékra kell lefaragni, hogy az Orbán-kabinet teljesíteni tudja az Európai Uniónak tett vállalásait. A költségvetés egyensúlyához nagymértékben hozzájárul a bankadó. A pénzintézetek a 182 milliárd forintos adófizetési kötelezettségük első felét példás pontossággal be is fizették a közösbe – hozta nyilvánosságra a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi közleményében. Az idei éves terv teljesítéséhez azonban nem elegendő a pénzintézeti különadó és az a tény sem oldja meg a költségvetés helyzetét, hogy az adóbefizetések zöme az év utolsó hónapjaira esik. A büdzsé lyukainak betömésében Matolcsy György tegnapi, brüsszeli bejelentése szerint a Molnak is részt kell vállalnia. A nemzetgazdasági miniszter nyilatkozatában 35 milliárd forintos egyszeri befizetésről beszélt, amit a piac első lépésben az energetikai cégekre kivetett különadóként értelmezett, ezért rögtön zuhant az olajpapír árfolyama a tőzsdén. A félreértést végül az olajtársaságnak kellett tisztáznia. Somlyai Dóra, a cég kommunikációs igazgatója a Napi Gazdaság internetes kiadásával közölte: ezt az összeget egy uniós büntetés miatt kellett befizetnie az olajtársaságnak az államkasszába, amit már meg is tett az elmúlt napokban. Brüsszel egy magyar jogszabály miatt rótta ki a bírságot a Molra. A törvény a külföldieknek magasabb bányajáradékot írt elő a hazai cégeknél, ami ütközött az uniós előírásokba.
A Reuters tudósítása szerint Matolcsy György határozottan leszögezte, hogy kormány az eddig ismertnél magasabb 2009-es államháztartási hiány mellett is tartani fogja az idei évre vállalt, illetve a jövő évre kitűzött három százalék alatti deficitcélt, amikkel kapcsolatban az unió illetékesei elégedettségüket fejezték ki. A külföldi hírügynökség beszámolója arra is kitért, hogy az idei hiánycél teljesítése érdekében állami cégek áldozatvállalására is szükség lehet majd, valószínűleg osztalékelőleg formájában, illetve további hozzávetőleg 30 milliárd forintos bevételt remél a kabinet a terv feletti szén-dioxid-kvóta értékesítésekből.
A jövő évi költségvetésre vonatkozó tervezetek most még a Pénzügyminisztérium feladatait átvevő NGM folyosóin keringenek, az ígéret szerint azonban a következő hetekben megismerhetjük a főbb számokat. Számvevőszéki vélemények szerint egyáltalán nem baj, ha az év utolsó hónapjaira tolódik a következő évi költségvetés véglegesítése, ugyanis ahogy telik az idő, egyre több olyan adat válik ismertté, amely segíti a precízebb tervezést.

Uniós IMF-székek. Az EU-tagországok pénzügyminiszterei tegnap megállapodtak abban, hogy felülvizsgálják jelenlétüket a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsában, ahol az USA és feltörekvő országok szerint sok helyet foglalnak el az unióbeliek. Didier Reynders, az uniót irányító Belgium pénzügyminisztere kijelentette, meg akarják vizsgálni IMF-partnereikkel, miként lehet az országkvótákat felülvizsgálni úgy, hogy az alulreprezentált, feltörekvő államok több helyet kapjanak; ugyanakkor igyekezni fognak az ügyviteli tanács működését is megváltoztatni. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.