Felemás világ

Bács-Kiskun megyében, ahol nem voltak mamutvállalatok, munkástömegek, és nem voltak lelkes fiatalokat százszámra tömörítő egyetemek sem, viszonylag későn, 1956. október 26–27-én tört ki a forradalom. 1950 óta a 3. magyar hadtest parancsnoksága a szovjet megszálló csapatok- meg a kecskeméti repülőtér személyi állománya segítségével szigorúan őrködött e vidék fölött. Így aztán a kecskeméti népfelkelés két napjának igen sok áldozata lett.

Lőcsei Gabriella
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kecskeméten ’56 őszén az erős pártellenzék is „hiánycikknek” számított. Legalábbis ez derül ki azokból a levéltári kutatások alapján, tudományos igénnyel összeállított, mégis olvasmányos kiadványokból – szerzőjük, szerkesztőjük: Balai F. István, Lovas Dániel, Orgoványi István, Pető Melinda, Tánczos Szabó Ágota, Terenyi Éva, Tóth Ágnes –, amelyek még időben rögzítették 1956 Bács-Kiskun megyei történetét. A megyei tanácsnál inkább csak bólogató Jánosok ültek, ez már akkor nyilvánvalóvá vált, amikor Nagy Imre egyik legközelebbi munkatársa, Szilágyi József október első napjaiban meglátogatta a megyei tanács elnökét, hogy megismertesse fővárosi elvbarátainak radikális politikai programját Bács-Kiskun megye vezetőségével is. Az 1958 áprilisában, sebtében kivégzett Szilágyi kecskeméti hallgatósága buzgón bólogatott, aztán a régi vágányokon döcögtek tovább a megye s a város ügyei. Váltani – igazodni, helyezkedni – csak akkor tudtak a Bács-Kiskun megyei vezetők, ha a legfelső helyről utasították őket. Október 23-án például „a Minisztertanács elnökének, Nagy Imrének az aláírásával életbe lépő statáriumi rendelet értelmében” rögtönítélő bíróságot alakítottak, hogy minden olyan kísérletet megakadályozhassanak, amely „államrendszerünk ellen irányul”. A megye területén azonban – nyilatkozták a rendelet életre hívói – „jelen pillanatban a legteljesebb rend és nyugalom uralkodik”.
És mégis: Kecskemét legfontosabb pontjait október 24-én katonai járőrök vigyázták; a város északi részét szovjet csapatok ellenőrizték. Létszámuk óráról órára nőtt, ugyanis az Arad–Temesvár térségéből Magyarországra vezényelt Abaturov hadosztály egy részének a további parancsig Kecskemét környékén kellett várakoznia. A kecskemétiek meg, mintha mi sem történt volna, szokásaik szerint élték az életüket. Akinek színházjegye volt, a Marica grófnő című operett előadására ült be, akinek mozijegye, a város két filmszínházának valamelyikébe. Az előadásról kijövet tüzelésre kész katonaság fogadta őket. A parancsot Gyurkó vezérőrnagytól kapták. A „tömeg” azonban nem tüntetett.
Gyurkó Lajos – eredetileg sütőmunkás, az MSZMP VII. kongresszusától 1982-ben bekövetkezett haláláig a Kádár János-féle Központi Bizottság póttagja – 24-én azzal kezdte „munkanapját”, hogy eligazítást tartott a 3. magyar hadtest tisztjeinek. Megkérdezte tőlük, ki fél, ha a tömegbe kell lőni. Állítása szerint egyetlen tiszt sem jelentkezett. Két nappal később, október 26-án csakugyan nem Gyurkó katonáin múlt, hogy nem használták a fegyvereiket a szokásos pénteki heti vásár népével szemben; azt a vérfürdőt a megyei pártbizottság titkára, Daczó József még képes volt megakadályozni.
Hogy a piacozók mit tudtak az előző napi budapesti eseményekről, ma már nehéz volna kideríteni. Az viszont a korabeli helyi pártlapok közleményei alapján is eléggé nyilvánvaló, hogy a fővárosból érkező hírek Kecskemét lakosságát is nyugtalanították. Október 26-án ébredezni kezdett a város ifjúsága is. A kecskeméti középiskolák DISZ-bizottsága például e napon fogalmazta meg követeléseit. A szovjet csapatok azonnali kivonását akarta, az idegen nyelvek fakultatív oktatását, titkos és szabad választást, teljes szólás- és sajtószabadságot követelt. Hogy a város fiataljai vagy a piacozók fogtak-e hozzá október 26-án délelőtt a „címertelenítéshez” és a „csillagtalanításhoz” – a későbbiekben ezekkel a „szakkifejezésekkel” illették azokat az akciókat, amelyeknek az ötágú vörös csillag és a nemzetietlen magyar címer eltávolítása volt a céljuk –, utólag ugyancsak nehéz megállapítani.
Azt viszont pontosan lehet tudni, hogy ki és milyen módon próbálta elzavarni a „csillagverőket”. Vági Lajos, a városi helyőrség parancsnoka, akit egyformán utáltak a katonák és a civilek, „kezdőlépésként” felpofozott egy kisgyereket a Beretvás vendéglő előtt. Iszonyú haragra gerjedtek erre az emberek. Sokuknak eszébe jutott Váginak más nevezetes tette is, például az, amit nemrég a városnak ugyanezen a pontján követett el. Akkor a közszeretetnek örvendő Puskás Öcsit, aki egy szegedi meccsről jövet a Beretvásban mulatott, Vági a kecskeméti katonai fogdába akarta csukatni.
A vendéglő főpincére mindenesetre kiabálni kezdett: „Üssétek ezt a hazaáruló, szovjetbérenc bitangot!” Az emberek erre üldözőbe vették Vágit, aki csak úgy tudott elmenekülni a népharag elől, hogy katonái lövöldözni kezdtek. A tömeg azonban, amely a történészek szerint ekkor vált felkelő sokadalommá, ettől fogva nem is csak egy Vágit kergetett, hanem a Vági-féléket általában. Az ÁVH épületéhez vonultak – vagy ezerötszázan lehettek –, és miként a városháza és a megyei pártbizottság oromzatáról, az ávós székház homlokzatáról is leverték a vörös csillagot
A „csillagtalanításról” több fényképfelvétel is készült; az a fotográfia, amelyen jól látható, amint Hohn Jenő, az Épület-lakatosipari Vállalat szakmunkása leszedi a szovjet-kommunizmus szimbólumát a kecskeméti ÁVH épületéről, a világsajtót is bejárta. Hohn Jenőnek egyébként az egyetlen forradalmi tette volt ez az elhíresült csillagverés, így aztán 1957-ben tíznapnyi vizsgálati fogsággal meg is úszta ötvenhatot. Ám e tíz nap alatt olyan maradandó fizikai és pszichikai károsodást szenvedett, amelyből halála napjáig nem tudott kigyógyulni.
A szabadság ízétől megrészegedő tömeg a főtérről a rendőrség és a városi börtön épületéhez tódult. A politikai foglyokat akarták kiszabadítani, fegyverhez szerettek volna jutni. A rendőrségnél már várták őket: az emeleti ablakokban kézigránátokkal felszerelt, géppisztolyos rendőrök álltak, tűzparancsra várva. A Budapesten tartózkodó megyei rendőrparancsnok politikai helyettese azonban, Ott József százados nem adott tűzparancsot. Később két és fél éves börtönbüntetéssel sújtották emiatt. Tettének indoklására, hogy tudniillik e döntéssel legalább ötszáz embernek mentette meg az életét, bírái csak legyintettek.
A börtönben – a megyei tanács jelentése szerint – 113 elítéltet tartottak fogva. Közülük – hivatalosan – tizenketten számítottak politikai fogolynak. A többi – állítólag – köztörvényes bűnöző volt. A feltüzelt tömeg valamennyi rabot kiszabadította, a börtönőrök nem is igen tiltakoztak ellene. Fegyvereiket is készségesen átadták a felkelőknek, akik magukhoz vették a börtön raktáron levő arzenálját is.
Amikor Gyurkó Lajosnak jelentették, hogy a felkelők fegyverhez jutottak, a szovjethatalom rendíthetetlen katonája parancsba adta, hogy páncéltörő ágyúval lőjenek végig a Rákóczi úton. A járókelők az első lövésre elmenekültek. Alkonyatkor aztán már több irányból is tüzeltek a főtéren tartózkodó kecskemétiekre. A kecskeméti 12.- és a kiskőrösi 19. gépesített ezred lövedékei elől menekülni sem igen lehetett. Az ok nélkül, ki tudja, honnan levezényelt sortüzeknek öt (vagy nyolc?) halálos áldozata és sok súlyos sebesültje volt. A tizenhat éves Faragó Etelkával szívlövés végzett. Özvegy Tóth Mátyásné kenyeret akart venni, azért jött be az egyik közeli tanyáról Kecskemétre. Mellkas- és tüdőlövés okozta a halálát.
A visszaemlékezések szerint október 26-ról 27-re virradóra körülbelül ötven embert tartóztattak le Kecskeméten. A homokbányai laktanyába vitték őket, vallatásukat a napközben megfutamított Vági Lajos irányította. Volt, aki nem élte túl a tortúrát, vagy meglehet, a helyszínen végezték ki. A másik vérvörös Lajos, Gyurkó ugyanezen az éjszakán közvetlen parancsnoksága alá vonta a kecskeméti repülőhadosztályt. Önkényes intézkedésének tragikus következményei lettek. Másnap ugyanis nagyszabású „tisztogató akciókra” adott parancsot, és az utasítására felszálló repülőgépekről lőtték Tiszakécske, Kiskőrös és Csongrád lakosságát. A kecskeméti cigányvárost is. Tiszakécskén a falu központjában vagy ezerötszáz-kétezer ember énekelte a Himnuszt, amikor az égen megjelenő repülő először zúdított géppuskatüzet a tömegre. Aztán még kétszer tért vissza a gép, tizenhét halottat és száztíz sebesültet hagyott maga után. A közeli templom plébánosa oltárterítőkből, karingekből készített tépést, hogy vérző felebarátait bekötözze.
Kiskőrösön a 19. gépesített ezred laktanyájához vonuló tüntetők szétverésére adott parancsot Gyurkó. A 62. vadászrepülő ezred gépeinek először a tömeg és a laktanya közé kellett lőniük, csak ezután nyithattak tüzet az emberekre… Csongrádon maga a Kecskemétről felszálló repülőgép pilótája, Istenes Elemér lett a Gyurkó-féle „tisztogató akció” áldozata. A huszonhat éves honvédtiszt voltaképpen máig tisztázatlan körülmények között zuhant le gépével, és életét vesztette. A szerencsétlenség után a légierő országos parancsnoka megtiltotta, hogy a kecskeméti repülőtérről a gépek – bárki parancsára! – felszálljanak. Így aztán Gyurkó Lajos már nem tudta a levegőből lövetni Szabadszállás, Kunszentmárton, Kerekegyháza és Fülöpszállás „renitens népét”, noha azt is szépen eltervezte. A „cigányvárost” azonban, ahol feltevése szerint a börtönükből kiszabadított közbűntényesek lapultak, a tiszakécskei akció után – kis kitérővel – még „sikerült” végiggéppuskáztatnia. A „bűnös” városnegyedből egyébként a férfiakat egytől egyig összeszedték, majd teherautókon a városközpontba szállították őket. A tizennégy éves Fekete Istvánnal az útközben kapott haslövés végzett. Senki nem firtatta, hogy honnan lőttek rá s miért.
Október 27. után a diadalittas „rendfenntartók” két részre osztották Kecskemét városát. Az északi rész a szovjet, a déli a magyar katonai alakulatok ellenőrzése alá tartozott. A képzeletbeli választóvonalat a Piaristák terénél húzták meg. A szovjetek nyomban „őrszemekkel” vették körül „zónájukat”. A kalocsai magyar ezred azonban csak október 28-án, Krisztus király vasárnapján állította fel gépágyúját. Az ágyú csövét a piarista gimnázium és diákotthon épületére irányították. Amikor lábdobogást hallottak, lőni kezdték az intézetet. Erre a hátsó frontról a szovjet katonák is tüzelni kezdtek. A déli harangszó után a templomtorony is kapott két tankbelövést…
Miután Nagy Imre elismerte a „mozgalom” nemzeti és demokratikus jellegét, majd általános tűzszünetet hirdetett, a kecskeméti kommunisták a „megváltozott viszonyokhoz” kezdtek igazodni. Ellenőrzésük alá vonták a nemzetőrséget, és saját embereikkel igyekeztek feltölteni a munkástanácsokat. Október 30-án a Budapestről kapott parancs értelmében a katonai alakulatoknál kötelező volt forradalmi tanácsot alakítani. A 3. hadtestnél a választás alkalmával az a Zalavári József elnökölt, aki pár nappal korábban a főtéri felkelők leverésével volt elfoglalva. Kezdeményezésére az újonnan alakított forradalmi katonai tanács lefegyverezte az elhárítótiszteket és azokat a „polgári” ávósokat, akik a 3. hadtestnél kerestek menedéket. Nem csoda, hogy az olyan fordulatok láttán, mint amilyen Zalavárié is volt, döbbenten mondogatták a kecskemétiek: „Micsoda felemás világ!” Ezt mormolta magában annak a kecskeméti küldöttségnek az egyik tagja is, amelyiknek az volt a feladata, hogy figyelmeztesse a kormányt a küszöbönálló szovjet támadásra, amelyről felderítő repülések révén szerzett tudomást a kecskeméti reptér katonai tanácsa. Bognár Ferenc – aki 1990-ben a Petőfi Népe hasábjain idézte fel november 3-i emlékeit – Nagy Sándorral, a Nemzeti Bizottság tagjával együtt téblábolt a Parlament épületében, Nagy Imrének a közelébe sem jutott. Viszont keserűen tapasztalta, hogy a hírhedt K-vonalak változatlanul élnek a forradalmi Országházban is. Sőt a Kecskemétről K-vonalon szerzett információk alapján Vásárhelyi Miklós nemhogy nem hallgatta meg a kecskeméti híreket a fenyegető szovjet invázióról, de fegyveres őrökkel akarta letartóztatni – elvezettetni? – a hírhozókat. Amikor valamiképpen mégis bebizonyították Bognár Ferencék, hogy nem veszélyes bűnözők, hanem Kecskemét forradalmi testületeinek a követei, azzal a határozott figyelmeztetéssel küldték haza őket, hogy „egyetlen puskalövést se adjanak le az oroszok ellen”!
November 23-án néma tüntetéssel emlékeztek a kecskemétiek a forradalom egy hónapos születésnapjára. December 20-án Kecskeméten hozták meg az első halálos ítéletet. A húszéves Góbor Ferencnek az volt a bűne, hogy társaival felelősségre vonta – „meggyóntatta” – „a szegény népet sanyargató” állami gazdasági igazgatót. Mielőtt Góboron végrehajtották az ítéletet, a fiú a siralomházban a Látod, édesanyám… kezdetű népdalt énekelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.