Fogyóban a levegő Matolcsy György körül

Fogy a levegő Matolcsy György körül, hamarosan napirendre kerül a leváltása – mára ez az általános vélemény alakult ki a piacokon a nemzetgazdasági miniszter további sorsával kapcsolatban. Tény, a szaktárca vezetője a közelmúltban számos elhíresült esettel okozott gondot a május végén felállt új kormánynak.

Munkatársainktól
2010. 10. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókora veszteséget okozott pénteken a nemzetgazdasági miniszter a Mol-részvényeket tulajdonló kisbefektetőknek azzal, hogy félreérthetően és szerencsétlenül fogalmazott a nemzeti olajtársaság 35 milliárd forintos költségvetési befizetésével kapcsolatban. A papír értéke Matolcsy György brüsszeli nyilatkozata után 650 forintot, közel három százalékot zuhant a pesti börzén, mert a piac egyöntetűen úgy értelmezte a tárcavezető szavait, hogy a kormány új adót vet ki a hazai energetikai cégekre. A miniszter a tőzsdei esés után és azóta sem tisztázta kijelentéseit, azt helyette a Molnak kellett megtennie. A pénteken végül 290 forintos veszteséggel záró papír árfolyama azután indult el ismét felfelé, hogy az olajtársaság sietve közölte: nem adóról, hanem többlet-bányajáradékról van szó, amit már át is utaltak az államkasszának.
A Mol-papír zuhanása nem az első olyan eset, amikor Matolcsy György és az általa vezetett tárca bejelentéseit utólag pontosítani, netán érdemben módosítani kellett. Az egyik legutóbbi példa erre a tavalyi költségvetésről készült zárszámadás kérdése. A nemzetgazdasági miniszter által jegyzett parlamenti előterjesztéssel szemben – amely a 2009-es büdzsé kapcsán több ponton is méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit – Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten azt jelentette be, hogy közel százmilliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból, és emiatt 3,9 helyett 4,4 százalékra nőtt utólag a 2009. évi hiány. Ehhez képest a Matolcsy György által jegyzett dokumentum szerint az IMF-hitel felvételére szükségünk volt. A fentiek tükrében nem lehet csodálkozni azon, hogy az előterjesztést a parlamentben a tudósítások szerint derültséggel fogadták a szocialista képviselők.
A szakminiszter körüli zavarok egyik fő oka az lehet, hogy Matolcsy Györgynek mostanáig sem sikerült elindítania a tárca zökkenőmentes működését, emiatt egyre több konfliktusa támad a kormány tagjaival. Figyelemre méltó, hogy a miniszter máig a helyén hagyta Nagy Róza közigazgatási államtitkárt, annak ellenére, hogy köztudomású, Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornőjéről van szó, valamint az is, hogy Nagy Róza a rendőrség által vizsgált hévízi Szent András Reumakórház stratégiai igazgatójaként dolgozott korábban. A hévízi kórház gazdálkodásának kapcsán felmerült, hogy bizonyos szerződések nem biztos, hogy indokoltak és jogszerűek voltak. Ezért tavaly július végén feljelentést tett a megyei főügyészségen és rendőr-főkapitányságon négy hévízi képviselő, akik szerint a kórházban történtek felvetik a csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés és hanyag kezelés gyanúját. A rendőrség elrendelte a nyomozást, amely azóta is tart. Matolcsy Györgyöt és államtitkárát júliusban meghallgatta a Fidesz képviselőcsoportja is az ügyben. Nagy Rózához a kormánypárti politikusok tucatnyi kérdést intéztek a hévízi gyógyfürdő működésével kapcsolatban megindított büntetőeljárásokat illetően. Nagy Róza akkor azt mondta, hogy a büntetőügyekben nincs felelőssége.
A zárszámadás körüli ellentmondások is személyi problémákhoz vezettek a nemzetgazdasági tárcánál. A kiszivárgott értesülések szerint Matolcsy György a költségvetésért felelős helyettes államtitkár, Bathó Ferenc elküldésével kívánt elégtételt venni az apparátuson, ám a 2011-es büdzsé előkészítéséért is felelős szakember elbocsátását Varga Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára akadályozta meg. Vélhetőleg azért, mert a tárcának a következő hetekben pont a Bathó által felügyelt területen kell rohammunkát produkálnia. Az elmúlt hetekben pedig a Navracsics Tibor által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM) került szembe Matolcsy György, amikor a tárca jóváhagyása nélkül akart pályázat útján felvenni és kinevezni 41 főosztályvezetőt. Márpedig a köztisztviselőkről szóló törvény a nemzetgazdasági miniszter számára is előírja azt, hogy ezt az eljárást nem neki, hanem a KIM alá tartozó illetékes kormányzati szervezetnek kell lebonyolítania.
A Matolcsy György körül szaporodó problémák azért jelentenek gondot, mert a kabinetnek több olyan stratégiai kérdésben kellene sürgősen döntenie, amelyeknél a megoldási javaslatok kidolgozása a nemzetgazdasági tárca feladata. Ezek egyike a bajba került devizahitelesek megsegítése, aminél a legutóbbi lépést fideszes országgyűlési képviselők jegyzik, és nem a szaktárca. A nemzeti eszközkezelő szervezetről az első tervezetet október 15-én kell megtárgyalnia a kormánynak, ugyanezen az ülésen kerülne napirendre a jövő évi büdzsé első verziója, és napokon belül kellene dönteni az adótörvények módosításáról is.
Matolcsy György körül fogy a levegő, menesztése hamarosan napirendre kerülhet – ez az általános vélemény alakult ki a pénzpiacokon. – Nem a kommunikációs tévedései miatt, hanem szakmai alapon cserélhetik le a nemzetgazdasági minisztert – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. – Piaci körökben elterjedt az a vélemény, hogy miközben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban felállt a csapat, és komolyan dolgoznak, a nemzetgazdasági tárcánál malmoznak, s több kulcspozícióból még mindig hiányoznak a szakemberek.
– Arról folynak a találgatások, hogy most, az önkormányzati választások után, vagy a következő év elejétől cserélhetik le a nemzetgazdasági minisztert – mutatott rá lapunk megkeresésére Németh Dávid, az ING elemzője, aki úgy látja, hogy mára kivonult Matolcsy mögül a kormányfő is. Szerinte mivel Matolcsy „egyik nap ezt mondja, a másik nap azt mondja”, mára a piac sem reagál olyan érzékenyen a gazdasági tárca első emberének kijelentéseire.
Gazdag László közgazdász a nemzetgazdasági miniszter legsúlyosabb hibájának azt tartja, hogy nem érti a gazdaság szerkezeti problémáit. – A szakmában a főkönyvelői szemlélet uralkodik, s a nemzetgazdasági miniszter is ennek az iskolának a követője, amelylyel nem lehet orvosolni az elavult gazdasági rendszerünkből eredő problémákat – mutatott rá a közgazdász. A szakember utalt arra, hogy Matolcsy a nagy magánosítások idején a privatizációs kutatóintézetnél dolgozott. Az ő feladata lett volna megkongatni a vészharangot a közvagyon szétlopása miatt. Gazdag úgy emlékszik, Matolcsynak nem volt ilyen kritikája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.