Függetlenek diadala

Jóllehet a legfényesebb győzelmet a független jelöltek – közülük is legfőképpen Zoran Jankovic aktuális ljubljanai polgármester – aratták, egytől egyig minden politikai párt meg volt elégedve jelöltjeinek szereplésével a vasárnapi helyhatósági választásokon.

Kovács Mária
2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazuk volt annyiban, hogy jelenleg is polgármesterjelöltjeik nagy részét újraválasztották. Ezzel azonban ki is merült a pozitívumok tárháza, hiszen a független jelöltek népszerűsége – ők kapták a legtöbb szavazatot, 20,18 százalékot – egyértelműen azt jelzi, hogy a választóknak elegük van a politikai pártokból. A folyamatosan csökkenő voksolási kedv is erről árulkodik. A mostani, 50,1 százalékos részvétel nyolc százalékkal volt alacsonyabb a négy évvel ezelőttinél. A második helyre a Janez Jansa vezette legnagyobb ellenzéki erő, a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) futott be 19,17 százalékkal, amit a pártelnök jónak értékelt. Az SDS-nek azonban ezzel a jó „helyezéssel” sem sikerült az ország egyetlen nagy városában sem polgármesteri helyet szereznie. Jansa szerint viszont ez az eredmény a szlovén polgárok elégedetlenségét jelzi a kormánynyal szemben, s ha most lennének törvényhozási választások, az ellenzék minden bizonnyal megnyerné azokat. Hasonló véleményen van Radovan Zerjav, a Szlovén Néppárt (SLS) elnöke. A 10,85 százalékos választási eredményen felbátorodva jelezte, az SLS támogatna egy esetleges kezdeményezést előre hozott parlamenti választások kiírására.
A kormányzó koalíció pártjai valóban sohasem szerepeltek még ilyen gyengén, mint most. Borut Pahor kormányfő szociáldemokratái (SD) például mindössze 11,8 százalékot kaptak. Pahor azonban ezt nem tartja rossz eredménynek, tekintettel arra, hogy milyen népszerűtlen intézkedések meghozatalára kényszerült a kormány az utóbbi időben. Ebben voltaképpen igaza is van, hiszen a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak befagyasztása, a nyugdíjak csökkenéséhez vezető nyugdíjreform az érintett társadalmi csoportok heves tiltakozását váltotta ki, s hetekig tartó sztrájkokhoz, a szakszervezetekkel való keserves alkudozásokhoz vezetett, amelyek még nem értek véget. Zoran Jankovicnak, a főváros, Ljubljana polgármesterének kifejezetten jól jött, hogy függetlenként indult – jóllehet kötődése a baloldali–liberális opcióhoz közismert –, s így újraválasztását nem befolyásolta a kormány népszerűtlensége. Listája a 45 tanácsnoki helyből 25-öt megszerzett, amivel abszolút többségre tett szert a képviselőtestületben. A második helyezett SDS-nek mindössze öt mandátum jutott. Polgármesterjelöltje, Zofija Mazej Kukovic többek között azzal magyarázta sikertelenségét, hogy kampányát a Jankovic szolgálatában álló média bojkottálta. Ljubljana régi-új polgármestere cáfolta, hogy Berlusconi módjára uralma alá hajtotta volna a médiát, ahogyan könnyedén elhárította azt a gyanúsítgatást is, hogy telekspekulációiról elhíresült fia a győzelmi mámor közepette halálosan megfenyegetett egy újságírót. Nagyarányú győzelme állítólag őt is meglepte. Talán a ljubljanaiakat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.