Hadisarc

Németország az újraegyesítés huszadik évfordulója előtt nem sokkal fizette ki az első világháborús jóvátétel utolsó részletét, második világháborús tartozását jórészt természetben tudta le közvetlenül a háború után. Az egykori birodalom mellett Magyarország az egyetlen európai állam, amely mindkét <br />világháborút a vesztes oldalon fejezte be. A jóvátétel-fizetés nálunk azonban másként alakult.

Pethő Tibor
2010. 10. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első világégést követő közel 92 esztendős német jóvátételi huzavona az utolsó, 69,9 millió eurós részlet átutalásával két hete ért véget. A háborús bűnössé nyilvánított Németország jóvátételi kötelezettségét egyébként 1919-ben a versailles-i békeszerződés mondta ki, a pontos, 269 milliárd aranymárkás összeget egy évvel később állapították meg. Nyilvánvaló volt, hogy az elsősorban a franciák követelésére megállapított irreálisan magas hadisarc kifizethetetlen. A háborúban kivérzett két európai győztesnek, Nagy-Britanniának és Franciaországnak ugyanakkor égetően szüksége volt a pénzre: a négyéves küzdelem hatalmas adósságokba sodorta őket. Az antantországok háborús kárait emellett 125 milliárd dollárra (520 milliárd aranymárka) becsülték, amely több volt, mint a központi hatalmak országainak egész nemzeti vagyona.
A behajthatatlan követelés végösszegét ugyanakkor kénytelenek voltak fokozatosan csökkenteni, a legyőzött Németország ugyanis képtelen volt fizetni. Az ekkorra a legnagyobb hitelezővé előlépő Egyesült Államok az úgynevezett Dawes-tervvel próbálta megoldani a kérdést, azaz kölcsönt adtak a németeknek gazdaságuk dinamizálásához, illetve a hadisarc további fizetéséhez, ezzel elérve, hogy Anglia és Franciaország is képes legyen adósságai további törlesztésére. (A visszafizetés biztosítására lefoglalták a Német Birodalmi Vasutak jövedelmét, ellenőrzésüket pedig kiterjesztették az egész német gazdasági és pénzügyi rendszerre, gondoskodva egyúttal a német ipari termékek számára megfelelő piacról is.) Az 1929-ig 113 milliárd márkára csökkentett, negyven éven át fizetendő háborús számlából, a kamatokkal együtt – mint azt a témával foglalkozó tanulmányában Incze Miklós történész megállapítja –, több mint hétmilliárd aranymárkát törlesztettek.
Az 1930-ban érvénybe lépő Young-terv a Dawes bankár adta feltételeket több ponton módosította: a jóvátételt kisebb összegekben egészen 1988-ig kellett volna fizetni. A gazdasági világválság azonban elsöpörte a konstrukciót, a törlesztés leállt, Hitler pedig a hatalomátvétel után nyilatkozatban tagadta meg a jóvátétel rendezését. A háború után, 1949-ben megszülető két Németország közül a terheket a Német Szövetségi Köztársaság vitte tovább, az NDK minden követelés elől kitért, mondván, az „első német békeállam” nem felelős a korábbi kormányok tetteiért, azokhoz semmi köze. Az NSZK 1952-ig másfél milliárd márkányit utalt át az első világháborús hátralékból. Az 1953-ban kötött londoni megállapodás a felére csökkentette az egykori hadisarcot, fizetését pedig a német egység helyreálltáig felfüggesztette. Nyugat-Németország ugyanakkor a jóvátétel fizetése miatt a két háború között kibocsátott kötvényekből származó adósságát 1983-ig törlesztette.
Az egyesülés után, 1996-ban folytatódott a régi tartozás rendezése. Ez azonban már csak közvetve származott a jóvátételből: ténylegesen a rendezésére kibocsátott későbbi kötvényadósságot fizette vissza a német állam.
Gyorsabban boldogultak a németek a második világháborús jóvátétellel, ennek behajtását ugyanis a győztes szövetségesek többnyire nélkülük intézték. 1945-ben Dönitz utolsó birodalmi kormányának letartóztatásával a régi Németország gyakorlatilag megszűnt, a következő négy évben német állam nem létezett, békét sem lehetett kötni tehát senkivel. A Potsdamban 1945 nyarán találkozó győztesek abban állapodtak meg, hogy jóvátételi igényeiket nagyrészt a saját megszállási övezetükből természetben elégítik ki. Ez a Szovjetuniót ugyanakkor rosszul érintette, hiszen a birtokában lévő keleti területek pusztultak el a harcokban leginkább. Ezért az oroszok a nyugati zónákból is elszállíthattak bizonyos gyárakat, ügyesen fellendítve ezzel például a szovjet autógyártást.
Gyakorlatilag a jóvátételhez sorolhatjuk az úgynevezett agyelszívást is. A nácik idején is dolgozó tudósok így kerültek sokszor amerikai vagy szovjet kutatások élére. A két bárót említhetjük példaként: a német távolsági rakéta, a V-fegyverek feltalálója, Wernher von Braun az alabamai huntsville-i központban kifejlesztette a Jupiter rakétacsaládot és a Voyager–1 űrszondát, fontos szerepe volt a holdutazás feltételeinek megteremtésében is. A nácikkal szintén együttműködő Manfred von Ardenne pedig a szovjet atombomba kifejlesztésében játszott szerepet.
Németország mellett Európában Magyarország az egyetlen állam, amelyet mindkét világháborúban a befejezés pillanata a vesztes oldalon talált. Az első világháborút követő, sokáig lebegtetett, végül 1923 októberében 200 millió aranykoronában megállapított jóvátételünkből Incze Miklós történész adatai szerint összesen közel harmincmilliót fizettünk ki, részben a Jugoszláviába öt éven át naponta szállított 880 tonna szénnel. A gazdasági válság idején a győztesek gyakorlatilag eltekintettek a további törlesztéstől, ezzel Magyarország az első világháborús számlát kiegyenlítette.
Kevésbé bántak velünk kesztyűs kézzel a második világháború után. A Szovjetuniónak, Csehszlovákiának, Jugoszláviának a világpiaci áremelkedések következtében 300 millió dollárról közel a duplájára növekvő összeget kellett hat év alatt fizetnünk. A korábbi német érdekeltségeket a szovjetek kapták meg, így jött létre számos vegyes vállalat, mint például a Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság (Maszovlet), a Magyar–Szovjet Bauxit-Alumínium Rt. (Maszobal) vagy a kőolajban érdekelt Maszolaj. A cégeket a negyvenes évek végétől a magyar kormány visszavásárolhatta, ez pedig a korábbi német tulajdonban esett károk miatti felelősségvállalással együtt további 150–180 millió dollár kifizetését jelentette. A Szovjetunió ugyanakkor többször hozzájárult a jóvátétel átütemezéséhez, végül a felét el is engedte, afféle keleti Marshall-segélyként segíteni kívánván a csatlós Magyarország pénzügyi stabilizációját. Nekik egyébként részben ugyanúgy természetben szállítottunk, ahogy Csehszlovákiának is – tegyük hozzá, az ottani legnagyobb magyarüldözések idején! Az 1949-es Csorba-tói egyezmény értelmében a további jóvátétel fejében a Szlovákiából elüldözött, hozzánk áttelepült magyarok javait kapta meg végül Csehszlovákia. A jugoszlávoknak, mint azt Földesi Margit történész kutatásaiban megállapította, 1947-ig 26 millió dollárt fizettünk ki. A továbbiakról nincs adat. Földesi Margit szerint „egyes kutatók azt mondják, hogy mi mind a mai napig fizetjük ezeket a jóvátételi szállításokat. Nem tudjuk, ezek már államtitoknak minősülnek, a kutatók nem kapnak erre vonatkozólag információt.”
A második világháború utolsó szakaszában a Szálasiék által Németországba menekített magyar javakat a szövetségesek dézsmálták meg, gyakorlatilag szintén jóvátétel címén. Hozzátehetjük, hogy a hírhedt aranyvonatot a korabeli nyilas visszaemlékezők szerint magánakciókban az amerikai hadsereg tisztjei is fosztogatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.