Izraeli brutalitás

Munkatársunktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország üdvözölte az ENSZ egy nappal korábbi jelentését, amelyben az Emberi Jogi Tanácsa megállapította, Izrael nemzetközi törvényt szegett meg tavasszal, a Mavi Marmara török segélyhajó elleni támadással. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter elégedett volt az eredménnyel, amelyet bizonyítéknak nevezett álláspontjuk mellett, s bizakodását fejezte ki, hogy Izrael a jövőben a nemzetközi jognak megfelelően fog eljárni. Izrael külügyminisztériuma ugyanakkor úgy látta, a jelentést készítő bizottságnak torz, átpolitizált és szélsőséges a hozzáállása a kérdésben, s továbbra is hangsúlyozza, katonái önvédelemből cselekedtek.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szerdai jelentése szerint a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni májusi izraeli támadás súlyosan megsértette az emberi jogokat. Az ENSZ által felkért szakértők megállapították: az izraeliek elfogadhatatlan brutalitást alkalmaztak a támadás során, a katonai támadás aránytalan volt, a katonák teljesen szükségtelen erőszakot alkalmaztak, s egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a támadást végrehajtó izraeli katonákat többféle bűncselekmény, köztük szándékos emberölés és embertelen bánásmód miatt felelősségre vonják. Május 31-én a Mavi Marmarát izraeli katonák nemzetközi vizeken feltartóztatták, amikor a hajó a Gázai övezet felé tartott, hogy segélyt vigyen az ottaniaknak. A támadásban nyolc török és egy amerikai állampolgárságú török békeaktivista életét vesztette. Az ENSZ ténymegállapító missziója szerint a palesztin terület elleni izraeli tengeri blokád törvénytelen volt, tekintettel az akkor zajló humanitárius válságra.
Izrael nem működött együtt az ENSZ vizsgálóbizottságával (melynek tagjai Desmond de Silva korábbi háborús bűnökkel foglalkozó ENSZ-ügyész, Karl T. Hudson-Phillips trinidadi bíró és Mary Shanti Dairiam malajziai női jogvédő), helyette egy alternatív testület munkáját segítette, amelyben Geoffrey Palmer volt új-zélandi kormányfő és Álvaro Uribe korábbi kolumbiai elnök kapott helyet. Ez a csoport még nem hozta nyilvánosságra a véleményét, ahogy az izraeliek hazai stábja is adós még az eredménnyel, bár utóbbiak saját bevallásuk szerint munkájuk vége felé tartanak. A Turkel-bizottság első embere, Jákob Turkel korábbi vezető bíró szerint az sem akadályozza az események feltárását, hogy a három tag közül a 93 éves Sabtaj Rozenn kedden meghalt.
New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén felszólalva Abdullah Gül török államfő kijelentette, Törökország vár az izraeli bocsánatkérésre és a pénzügyi kártérítésre, amely a flottilla elleni támadás áldozatait illeti meg. Gül egyben dicséretben részesítette Barack Obama amerikai elnököt, amiért erőfeszítéseivel rávette az izraelieket és a palesztinokat a közvetlen béketárgyalások folytatására. A török államfő ugyanakkor hangsúlyozta, nagyon nehéz lesz a béke megteremtése a Közel-Keleten addig, amíg nem ér véget a humanitárius tragédia Gázában. Az izraeli–palesztin békefolyamat támogatására szólította fel Barack Obama a világ országait az ENSZ-közgyűlésen tegnap. Az amerikai elnök a megszállt palesztin területeken meghirdetett településépítési moratórium meghoszszabbítására szólította fel Izraelt.

Felháborodást keltett Clinton. Nagy felháborodást váltott ki Bill Clinton Izraelben azzal a véleményével, hogy az izraeli–palesztin békemegállapodás megkötésének az orosz bevándorlók a fő akadályozói. A volt amerikai elnök New Yorkban egy kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki gondolatait újságíróknak, szavait a Foreign Policy folyóirat idézte. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.