Kártérítésre várnak a Globex befektetői

Megtéríttetné egykori vezetőivel a Globexet ért kárt a céget képviselő felszámolóbiztos, a polgári perben háromszáz kisbefektető is visszaköveteli pénzét. A károsult önkormányzatok, pénzintézetek nem vesznek részt az eljárásban.

Csibra Tibor
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb reményt ad a Globex-ügy néven elhíresült csalássorozat veszteseinek az a polgári peres eljárás a Fővárosi Bíróságon, amelyben a cég egykori vezetői, Postáné Vellai Györgyike és Vajda László magánvagyona is fedezete lehet a kártérítésnek. A felperes a Globex Értékpapír-forgalmazó és Befektetési Rt. nevében eljáró felszámolóbiztos. Keresetének alapja, hogy a vállalkozás az alperesek egykori tevékenysége miatt elvesztette vagyonát, fizetésképtelenné vált, így nem tudta visszaadni befektetői pénzét. A felszámolóbiztos csak a céget képviseli, de a polgári perbe – jogi képviselővel – bekapcsolódott a károsultak egy része is. Háromszáz befektető 750 millió forintot követel a Globextől. Érdekesség, hogy az eljárásban nem képviselteti magát az összes károsult, és az ügyvédi megkeresések ellenére sem jelezték részvételi szándékukat a hoppon maradt önkormányzatok, pénzintézetek. A polgári perben már a hatodik tárgyalási napot tartották a Fővárosi Bíróságon, de az ügyek komolyabb vizsgálata valójában csak tegnap kezdődött el, mikor a harmadik bíró vette át azokat. Az alperesek védői korábban többször indítványozták, hogy a befektetőket képviselő ügyvédet, Király Edinát zárják ki a perből, mert szerintük nem jogosult részt venni abban, ezt azonban a bíróság elutasította.
A tárgyaláson nem jelent meg tegnap Postáné Vellai Györgyike, pedig az asszony már szabadlábon van. Ismert, februárban a Fővárosi Ítélőtábla hat év börtönre ítélte a Globex-ügy megismételt másodfokú büntetőperében. Vajda László négy évet kapott, a vádlottakat többek között különösen nagy értékre elkövetett sikkasztásban találta bűnösnek Tóth Éva tanácsa. Az előzetes letartóztatásban és a házi őrizetben Vajda már kitöltötte büntetését, Vellai júliusban vonult be a börtönbe, ahol néhány hónapot töltött. A hatályos jogszabályok szerint a büntetőperben kiszabott jogerős ítéletet irányadónak kell tekinteni a kártérítési eljárásban. Első fokon lényegesen enyhébben mérlegelték a vádlottak tevékenységét: Vellai két év négy hónapot, Vajda egy év nyolc hónapot kapott.
A Globex-ügy 13 éve ad munkát a jogászoknak. Az 1989-ben alapított cég aránytalanul magas hozamok ígéretével csábította magához a befektetőket. Luxusingatlanok építésébe fektette a pénzt, de azok értékesítése nem a tervek szerint alakult. A pilótajátékra emlékeztető rendszernek köszönhetően egy ideig ki tudták fizetni ügyfeleiket, de a társaság hamarosan csődbe ment.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.