Keleten nagyobb EU-figyelmet várnak

Elsősorban a transzatlanti kapcsolatokat tekintették át amerikai és európai politikusok, szakértők azon a háromnapos fórumon, amelynek a lengyelországi Wroclaw adott otthont a múlt héten. Kiemelt figyelmet kapott a tanácskozáson az Európai Unió és hat egykori szovjet tagköztársaság társulását rögzítő Keleti partnerség program jövőbeli alakulása.

Pataky István
2010. 10. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország ismét tökéletes házigazdának bizonyult. A varsói diplomácia évek óta kitartóan törekszik arra, hogy nemzetközi egyeztetéseknek adjon otthont, s e rendezvényeknek – politikai üzenetükön kívül – országimázs-építő céljuk is van. Aligha akadt olyan résztvevője a múlt heti fórumnak, akit nem nyűgözött le az újjáépített, de a múltat tökéletesen visszaadó wroclawi főtér, a nagyvonalú vendéglátás, a multikulturalitást és új divatokat mellőző lengyel kocsmák hamisítatlan hangulata. Csak bízhatunk benne, hogy az uniós elnökségre készülő magyar illetékesek figyelő szemeiket e téren is Lengyelországra vetik.
A fórum hivatalos és a színfalak mögötti része elkülönült Wroclawban. Míg az előadók bizakodóan nyilatkoztak Washington és az Európai Unió viszonyának jövőjéről, addig a kávészünetek beszélgetései azt sugallták: semmi nem utal fordulatra a gyengülő transzatlanti kapcsolatokban. Magyarországra a közelgő uniós elnökség miatt figyeltek a tanácskozáson megjelent elemzők, újságírók. Hóvári János, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára az EU Keleti partnerség programjáról szóló vitán azt mondta, az érintett országok (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Ukrajna és Fehéroroszország) nagyobb odafigyelést várnak Brüsszeltől. A diplomata szerint ez az együttműködés egy lehetőség az unió és Oroszország által határolt „új köztes Európának”, mintegy százmillió embernek arra, hogy közelebb kerüljön az Európai Unió értékvilágához.
A helyettes államtitkár lapunknak elmondta, minden bizonnyal történelmi lesz a magyar EU-elnökség alatt – valószínűleg májusban – sorra kerülő Keleti partnerség csúcstalálkozó. Hozzátette, „addigra az uniós tagállamoknak világosan meg kell fogalmazniuk, mit ajánlanak és kérnek az érintett országoktól”.
A wroclawi fórumon Szabadság-díjjal jutalmazták többek között a kubai politikai elítéltek feleségeit tömörítő Nők Fehérben mozgalmat.

Integráció. A Nyugat-Balkán a megoldás és nem a probléma része, ezért Magyarország határozottan kiáll amellett, hogy folytatódjon a térség államainak európai integrációja – nyilatkozta az MTI-nek Németh Zsolt szombaton a montenegrói Budvában. A külügyi államtitkár Milan Rocen montenegrói és Samuel Zbogar szlovén külügyminiszterrel tartott kötetlen találkozót a nyugat-balkáni országok integrációjáról szóló konferencián. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.