Készül a költségvetés

Tartani fogja a kormány a jövő évre kitűzött államháztartási hiányt – erősítette meg újból a szaktárca. A minisztérium egy másik közleménye alaptalan vádaskodásoknak nevezte lapunk és az Index azon állításait, amelyek szerint óriási káosz van a Matolcsy György vezette minisztériumban.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a napokban közli a tárcákkal a jövő évi költségvetési tervezés makrofeltételeit, majd ezt követően indítja el a konkrét egyeztetéseket a 2011-re szóló költségvetési tervről – közölte az NGM kedden az MTI érdeklődésére. A szaktárca kiemeli: a kormány tartani fogja a jövő évre vonatkozó 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiánycélt, amelyet megszorítások nélkül, az együttműködés gazdaságpolitikája jegyében kíván végrehajtani. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozta, hogy 2011-re valós számokon alapuló költségvetést készítenek elő. Ehhez a szakértői apparátus megfeszített munkájára van szükség. A költségvetési tervet a nemzetgazdasági tárca október 15-ig nyújtja be a kormánynak.

*

A szaktárca tegnap külön közleményben reagált lapunk és az Index korábbi cikkeire. Mint írják, miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen. „A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet.” Álláspontjuk szerint az NGM kulcsfontosságú szerepet játszott abban, „hogy új időszámítás kezdődjön a magyar gazdaságpolitikában.” Például korrigálta az idei költségvetés terven felüli hiányát. „Mindemellett a társasági adó kulcsa 10 százalékra csökkent, megszűnt tíz kisadó, bevezetésre került a bankok különadója. Megvalósult a sokak által régóta kívánt öröklési- és ajándékozási illetékmentesség, bevezetésre került az egyszerűsített foglalkoztatás, mérséklődtek a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyszerűsödtek a beruházások engedélyezési eljárásai, a Széchenyi-kártya program pedig elérhetővé vált a hazai kis- és középvállalkozások számára. Múlt hónapban egy héten belül két nagyberuházó, az Opel és az Audi is befektetése színhelyéül választotta hazánkat, és – a jelenleg is folyó széles körű társadalmi konzultációt követően – 2010. január 15-én elindul az Új Széchenyi-terv. Mindezen kormányzati döntés előkészítése és végrehajtása mögött a Nemzetgazdasági Minisztérium mint főfelelős állt” – írják.
A közlemény lapunk s az internetes portál több információját is valótlannak tartja. Így például légből kapottnak nevezi, hogy tudomásunk szerint az új főosztályvezetőkre vonatkozó kiválasztási eljárást az NGM önállóan kívánta lefolytatni, s emiatt összetűzésbe került a közigazgatási miniszterhez tartozó Kormányzati Személyügyi Központtal, mondván, a tárca elsőként kezdte meg egy, az új kormányzati struktúra elvárásainak megfelelő szervezet felépítését, a központtal pedig nem kötelező egyeztetniük az állományról. Ehhez képest egy következő közleményből kiderült, hogy a minisztérium szervezeti és működési szabályzata csak tegnap lépett életbe, s ez alapján nevezhették ki hivatalosan is az új főosztályvezetőket – akik már régóta bejárnak dolgozni.
Matolcsy György a jobbkezem – válaszolta Orbán Viktor kedden a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos felvetésre. A miniszterelnök az MTI tudósítása szerint újságírók előtt kijelentette: Senki nem tud mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.