Még csak Újpesten tiltakoznak

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden kiszabott szankcióit – a szeptember 11-i Újpest–Ferencváros labdarúgó-mérkőzés rendbontásai miatt a rendező klub stadionját két bajnoki találkozóra bezárta, emellett mindkét egyesületet egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte – tegnap a papírformának megfelelő reakciók követték: az újpestiek tiltakoztak és fellebbeznek, a fradisták egyelőre azt se tudják, mit mondjanak. A történtek és azok utórezgései túlmutatnak a konkrét ügy keretein.

Ballai Attila
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klubja tegnapi sajtótájékoztatóján Csehi István, az Újpest ügyvezetője túlzottnak, igazságtalannak és szakszerűtlennek nevezte az MLSZ határozatát, és mindezt így indokolta: „A tízezer emberből 50 fő volt problémás. A mostani ítélet miatt október 27-én játszhatunk legközelebb saját szurkolóink előtt, azaz elsősorban őket büntették meg, de azt az 50 randalírozót nem.” Régi és megoldatlan dilemmája a magyar – sőt, a nemzetközi – focinak, hogy hasonló esetekben azonosított elkövetők hiányában jobbára a kollektív bűnösség elvét alkalmazzák. Ahogyan azt egyszer már megállapítottuk, olyan ez, mintha a 6-os villamoson felgyújtanának egy széket, elharsognának két rasszista rigmust, felpofoznának három ellenőrt, és emiatt a komplett utazóközönséget vagy talán inkább a BKV-t pénzbírsággal sújtanák, a közlekedést pedig két hétre szüneteltetnék.
Az Újpest azonban szakítana e gyakorlattal, mert feljelentést tesz csoportosan elkövetett garázdaság miatt, s kártérítési igénnyel fog fellépni az elkövetőkkel szemben. Nagyon helyes. Kevésbé az, sőt, cinikus és megmosolyogtató állítássorozat, hogy a lilák szerint senkinek sem forgott veszélyben a testi épsége, rendben lezajlott a meccs, az előírtaknál többet tettek a találkozó biztonságos és békés megrendezéséért, hiszen az elvárt 150 fős biztonsági szolgálat helyett 200 főt vetettek be, a pirotechnikai eszközök egyébként is kiszűrhetetlenek, sőt a rangadó családok számára is remek szórakozási lehetőséget nyújtott.
Lila ködben fogant vélemény, de sarkos, eltökéltséget és önbizalmat sugároz. A Ferencvárostól, illetve Gerstl Alexander – vagy osztrákosan Alexander Gerstl – átmeneti vezérigazgatótól ezzel szemben mindössze annyira futotta, hogy a határozatot csak annak írásos átvétele után minősíti. A pipogya sportvezetők megszokott válasza ez; mintha a „fizess egymillió forintot” szóbeli közlés el sem hatolna a tudatukig, és a hat nullát csak papíron látva lennének képesek eldönteni, hogy a büntetés mértéke méltányos-e vagy méltánytalan.
Hiába, a mai magyar labdarúgás ideális áldozata a Ferencváros. Nincs mögötte erő, nincs mögötte koncepció. Míg Debrecentől Kispesten át Győrig minden valamirevaló város és csapat mellett ott áll egy település, a sportban nemcsak üzletet látó, egyletét olykor oktalanul és bárdolatlanul védő, de legalább védő tulajdonos vagy vállalkozói csoport, egy kisebb-nagyobb, kedvenceiért akár elvtelenül is rajongó, saját szerepét túl nem értékelő drukkerhad, addig ez a Fradi már szinte senkié. A nagyfőnök valahol Sheffieldben ücsörög, és Ausztráliától Kínán át a Karib-térségig úgy ugrál az agya, hogy jó, ha napi egy-két perce jut Budapestre; az éppen pozícióban lévő helytartó a sport és mindennemű sporttevékenység iránt intaktnak tűnik, nemhogy a magyar fociban, de még az Üllői úti klubházban sem ismerik; az előző vezérigazgató úgy szerződtetett új trénert, hogy ő eközben már lemondott, de azt elfelejtette közölni vele. Ennek a Fradinak a nem is olyan rég még mindenütt rettegett, csodált, irigyelt kemény magja ma leginkább önnön csapata ellen demonstrál, és a „Fradistának lenni felelősség” transzparens üzenetét mindenkire kötelező érvényűnek tekinti, saját magát kivéve.
Ez a Fradi tegnap alig játszhatta le az Újbuda elleni Magyar Kupa-mérkőzését, mert az NB III-as házigazda saját pályáját nem vehette igénybe, az ugyanis az MLSZ-székház környékén fekszik, és ez veszélyforrásnak tekintendő, a fővárosi egyesületek pedig riadtan vetették el az ötletet, hogy otthonukba engedjék a Ferencvárost.
Végül maradt Csepel, a külterület, mint az 1970-es évtized vége számkivetett rockbandájának, a Beatricének. Ám ezúttal nyoma sem volt botránynak: a Ferencváros 3-1-es félidő után 8-1-re győzött, széket nem téptek, petárda nem repült, és még Jimmy Jump sem tűnt fel. A Béke téri stadion nyugalmát senki és semmi sem háborgatta.

Papírforma. A Magyar Kupában a legjobb 32 közé jutásért rendeztek mérkőzéseket. Az NB I-esek közül elsőként a Szolnok esett ki, már kedden, tegnap pedig senki sem követte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.