Megállítanák a vagyon felélését

Az ajkai kristály Magyarország egyik védjegyének számít, ezért is meglepő, hogy a város hatalmas adósságállománytól fuldoklik, ami gátja a fejlődésnek. A Fidesz–KDNP jelöltjei ígérik: véget vetnek az esztelen látványköltekezéseknek, és megállítják településük vagyonának elherdálását.

Velkei Tamás
2010. 10. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ékes József (Fidesz–KDNP) az első Orbán-kormány négy éve alatt már irányította Ajkát, mandátumának végén a település vagyona elérte a kilencmilliárd forintot, amelyet a szocialista kormányzatok előírásának megfelelően felértékeltek 35 milliárdra. Ajka ennek ellenére ma úszik az adósságban, az Állami Számvevőszék minapi gyorsjelentése szerint 2,8 milliárd hosszú és közel 1,9 milliárd rövid lejáratú kötelezettségvállalása van a városnak.
Mindez úgy lehetséges, hogy a baloldali többségű vezetés rendre túltervezte költségvetésének felhalmozási bevétel oldalát, számos önkormányzati ingatlan eladását betervezve, ám ezek értékesítése soha nem következett be. A város csak a szállítók, beruházók, közműcégeknek 0,7-1 milliárd forinttal tartozik. – A szocialisták eltagadják a valós számokat, noha a városnak csak a folyószámla-hiteltartozása 900 millió forint – értékeli Ajka helyzetét Ravasz Tibor, a városi gazdasági bizottság tanácsnoka. – Ráadásul a Schwartz Béla (MSZP) vezette testület hiteleit úgy vette fel a város, hogy a törlesztés kezdete csak a következő ciklusban kezdődjön meg – teszi hozzá Ravasz Tibor.
Mindeközben a baloldali helyhatóság értékesítette a több veszteséges üzletágától letisztított hulladékszállító Avar Kft.-t, ám a lakosságot az értékesítés előtti kiszervezésekről nem informálta. Az eladásból származó veszteség hatalmas, hiszen a cég nemcsak Ajka hulladékát szállítja, hanem 39 környékbeli települését is. Ráadásul az Avar Kft. szerződése szerint évente tíz százalékkal emelheti a szemétszállítási díjakat. Meg is teszi.
2002-ben Ajkán 3,6, a térségben 7,4 százalék volt a munkanélküliség, ma a városban 10, míg a környéken 17-20 százalék ugyanez a mutató. Mindezek miatt az „ajkai Széchenyi-tervben”, a Bródy Imre- programban számos, vállalkozásbarát rendelkezést, és a városlakók életminőségének javítását célzó intézkedést fogalmazott meg Ékes József, a kormánypárt polgármesterjelöltje. Célja, hogy cégbarát környezetet alakítsanak ki, ennek megfelelően átalakítva például a helyi adózást is. Meglátása szerint el kell érni, hogy termelő üzemek telepedjenek meg a városban, hiszen az ország negyedik legnagyobb területű ipari parkjában jókora a szabad kapacitás.
Ékes József emellett, Pécs mintáját követve – ahol a város visszaszerezte privatizált tömegközlekedését és vízközművét –, Ajkán is visszavenné a közszolgáltatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.