Nem kell számítani a bankok kivonulására

Sem a Bankszövetség, sem a jegybank alelnöke nem hallott olyan pénzintézetről, amelyik a bankadó miatt kivonulását fontolgatná Magyarországról. Ha valamelyik cég mégis rászánná magát erre, aligha találna vevőt a jelenlegi piaci helyzetben a hazai leánycégre.

Munkatársainktól
2010. 10. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nagyobb magyarországi bank is azt fontolgatja, hogy kivonul hazánkból – írta tegnap a Népszava. Ugyanakkor a napilap sem az informátorát, sem a távozásra készülő bankokat nem nevezte meg. A lap csak annyit közölt, hogy a pénzintézetek mérlegfőösszegük alapján nem sokkal maradnak el az OTP-től. Ez utóbbi kijelentés több kérdést is felvet, hiszen egy olyan pénzintézet sem működik hazánkban, amelyiknek a mérlegfőösszege akár csak megközelítené az OTP-ét. A Népszava szerint a bankok úgy találják, hogy a kormány által kivetett különadó túl nagy teher a számukra, mivel már e nélkül is veszteségesek.
Az általunk megkérdezett piaci szakértők szerint nem állja meg a helyét az az értesülés, hogy bármelyik bank az adóteher miatt megszüntetné a magyarországi leánycég működését. Ilyesmi egyik társaságnál sem merült fel a közelmúltban. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke is azt nyilatkozta tegnap a Bloomberg hírügynökségnek: nem tud olyan pénzintézetről, amelyik elhagyná az országot a bankadó miatt. Ezt erősítette meg az MTI-nek a Bankszövetség illetékese, a Bloombergnek az Erste, KDC, Raffeisen pénzintézetek, illetve a CIB anyabankja.
Amennyiben a bankok mégis úgy döntenének, hogy kivonulnak hazánkból, két lehetőség közül választhatnak: vagy eladják a magyarországi leánycéget, vagy csak annak a hitel- és betétállományát értékesítik, magát a fiókhálózatot pedig felszámolják. – Mindkét megoldás számos rizikót hordoz magában, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a jelen helyzetben bárki találna vevőt a piacon a tulajdonában lévő leánycégre – közölték lapunkkal a területet behatóan ismerő szakértők. Hozzátették: korábban már több bankkal kapcsolatban is felröppentek kivonulásról szóló hírek, ám ezek rendre valótlannak bizonyultak.

Gyorsítják az átutalásokat. Ma jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon rendelete, amely előírja, hogy az elektronikus úton kezdeményezett megbízásokat a bankok 2012. július 1-jétől a jelenlegi egy nap helyett legfeljebb négy óra alatt kötelesek teljesíteni. A rendelkezés a belföldre küldött forintátutalásokat érinti. – Az új rendszer bevezetése hét-nyolc milliárd forintjába kerül majd a bankoknak – mondta tegnap Király Júlia, az MNB alelnöke a jegybank sajtótájékoztatóján. Az új rendszerben a lakosság és a vállalkozások gazdálkodása jelentősen könnyebbé válik, hiszen az elküldött és megkapott összeg ugyanazon a napon belül még tovább foroghat, azt további fizetésekre is fel lehet majd használni, ami például az adóátutalások határidejének időpontjában rendkívül előnyös.
Bartha Lajos, az MNB igazgatója elmondta: az átállás érinti a teljes magyar bankrendszert, a Giro Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Bankot. A bankoknál jelentős átalakítást igényel a napközbeni üzemmódra való átállás, az új elszámolási rendszert pedig továbbra is a Giro Zrt. üzemelteti. Az igazgató hozzátette, a rendszer megvalósításával a hazai bankok ügyfelei nagy lépést tesznek a pénzforgalom európai integrációja felé, ez pedig nagyban megkönnyíti a jövőben az átállást az euróra. (K. T. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.