Nyitva maradt tavaszra a kapu

Közösség kovácsolódik, a 2-1-es győzelem ennek a csalhatatlan jele. Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya gondolatait röviden így összegezhetjük a finnek feletti keddi siker után. A Helsinkiben megszerzett három pontot azonban másként is értékelhetjük: a találkozó megmutatta a futball esetlegességét, hiszen a hajrában könnyen fordítva is alakulhatott volna az eredmény; a négy őszi meccs után, kilenc ponttal a tarsolyban, érdemes elmélkedni a folytatáson; néhány szó erejéig a finn környezetre és reakciókra is tanulságos kitérni.

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E csoport
1. Hollandia 4 4 – – 12-2 12
2. Magyarország 4 3 – 1 12-4 9
3. Svédország 3 2 – 1 9-4 6
4. Moldova 4 2 – 2 5-3 6
5. Finnország 3 – – 3 2-6 0
6. San Marino 4 – – 4 0-21 0

Keddi eredmények: Finnország–Magyarország 1-2, Hollandia–Svédország 4-1, San Marino–Moldova 0-2.

*

„Litti” gondolkodik. Jari Litmanen, akit a helyiek becézve csak Littiként emlegetnek, óriási kedvenc Finnországban. Kedd este a hazai szurkolók a második félidő derekához érve már kezdték elveszíteni a türelmüket, ám amikor az egykori világklasszis beállt, mindannyian felállva tapsoltak. A találkozó után a finn újságírók Stuart Baxter szövetségi kapitányt ízekre szedték, Litmanentől viszont eligazítást vártak. A remek játékos három kérdés és három rövid válasz erejéig velünk is vállalta a beszélgetést.
– Mi hiányzott a finn válogatott játékából?
– A gól. Pontosabban legalább még egy gól a magyarok második találata előtt.
– Akár ön is megszerezhette volna, ha a hajrában Shefki Kuqi nem rúgja el ön elől a labdát.
– Nem szokásom a társaimat bírálni, de kétségtelen, jobb helyzetben vártam a labdát. Már lendült a lábam, ám Kuqi belépett elém. Ilyen a futball.
– Meddig láthatjuk még a pályán?
– Ebben az évben még egy mérkőzésünk van hátra San Marino ellen, azon szeretnék játszani, a folytatásról azonban még el kell gondolkodnom.


Miután a finnek a 86. percben kiegyenlítettek, honnan merítette az erőt a magyar válogatott a hajrában – Elek Ákost ki is emelhetjük, akitől két szép ellentámadás indult –, hogy szokatlan módon nem csupán legalább a döntetlen megőrzéséhez ragaszkodjon görcsösen, hanem megpróbálja újra a maga javára fordítani a mérkőzést? – mindenekelőtt erről faggattuk Egervári Sándort.
– Szerencsére számomra nem újdonság ez az érzés, a világbajnokságon bronzérmet szerzett U20-as csapatot is a töretlen győzni akarás jellemezte – kezdte a szövetségi kapitány. – Itt, Helsinkiben az első félidő nagy taktikai csatát s a nézőknek talán kissé unalmas játékot hozott, ám a szünetben a fiúk fogadkoztak s biztatták egymást: nem érik be az egy ponttal. Elek Ákos teljesítményének nagyon örülök, hiszen többek között az ő csapatba állításáért is többen bíráltak, ám engem nem lepett meg, a szervezési készségét az utánpótlás-válogatottban már csillogtatta, ezért is van a középpályán a helye. Persze hiba lenne csupán őt dicsérni, beszélhetnénk Juhász Roland remek védőmunkájáról, Gera Zoli óriási munkabírásáról, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs fontos góljáról, Koman Vladimir bátor játékáról s így sorra mindenkiről. Éppen ezért én inkább azt hangsúlyozom, hogy a csapat egyre jobban összerázódik, igazi emberi közösséggé kezd kovácsolódni, ami szerencsére az eredményekben is megmutatkozik.
Egervári a szakmai, lelki felkészítésen túl azzal is hozzájárult a sikerhez, hogy a második félidőre átszervezte a csapatát. Azzal, hogy Gera került a jobb oldalra, Rudolf helyett beállva pedig Koman irányított, hatékonyabbá vált a csapat; az első gólt éppen Koman készítette elő. Ám Pintér Ádám becserélése Vadócz helyett nem volt telitalálat, ettől mintha megzavarodott volna az addig jól működő gépezet. A finn gól előtt is mintha tanácstalanságukban egymásra vártak volna a védők. Feltűnt, hogy míg a 70. percig Juhász higgadtan irányította a védelmet, utána többször pörlekedett a roszszul helyezkedő társakkal. Egervári Sándor természetesen nem egészen így látja ezt, szerinte Litmanen és Alexei Eremenko beküldésére reagálnia kellett, a gólt pedig Laczkó sérülése előzte meg, aki későn kérte a cserét, s bicegve nem tudta követni Forssellt.
Fontos változás azonban, hogy a bekapott gól után nem vesztették el a fejüket a magyar játékosok, nem mondtak le a győzelem lehetőségéről. Dzsudzsák találata pedig minden bajunkra gyógyírt jelentett.
– Elek Ákostól remek ütemben jött a labda, amikor sikerült jól magam elé tenni, már derengett, hogy ebből lehet valami. Miután elrúgtam, fantasztikus érzés volt, hogy láttam a lövés útját: be fog férni a bal alsóba. A legvégén, egy pillanatra elbizonytalanodtam, talán mégis eléri Jääskeläinen, netán a kapufára pattan, de nem így lett – elevenítette fel a gólját Dzsudzsák Balázs, majd kérésünkre a jövőbe tekintett: – Jobb esetben nyolc pontot terveztünk az őszre, kilenc lett belőle. Most minden nyitva van. Ennél többet nem szeretnék mondani, mert tavasszal egyből a hollandok elleni két mérkőzés következik, s lehet, hogy egyből be is csukódik az a bizonyos kapu.
S lám, mit tesz az önbizalom, Szalai Ádám kedd este kijelentette: – Ne a hollandok miatt, hanem értünk jöjjenek ki az emberek a Puskás-stadionba!
Igaza van. A magyar szurkolókat az elmúlt negyedszázad kudarcsorozata annyira frusztrálta, hogy elsősorban nem szép futballt akarnak látni, hanem győzelmeket. Mi nem tudjuk úgy feldolgozni a vereségeket, mint a finnek. Ők a meccs után kissé dühösen pattantak fel a helyükről, de a következő pillanatban már nyájasan gratuláltak nekünk, magyaroknak, s mire kiértek az Olimpiai Stadionból, már túl is tették magukat a vereségen.
Összemérhetetlenül különböző alapokról indulunk. De a saját utunkat kell járnunk, a nekünk rendelt eséllyel kell élnünk. Labdarúgásban adott a feladat, s talán nem is tűnik teljesíthetetlennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.