Nyomozás a vagyonkezelő ügyében

Nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008-as megalapításának ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. A Civil Öszszefogás Fórum feljelentése nyomán indított eljárás többek közt kitér majd arra, miért nem került sor az új és a régi vagyonkezelő szervezetek között átadás-átvételre, illetve hogy mi szükség volt egy nyolcvanmillió forintos tanulmány megírására, amelyet később fel sem használtak.

Dékány Lóránt
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. létrehozásának körülményeit illetően a Fővárosi Főügyészség határozata alapján. A feljelentést a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nyújtotta be, a gyanú pedig különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette.
Csizmadia László, a CÖF szóvivője lapunknak elmondta, szervezetük már kétszer nyújtott be feljelentést az ügyben, ám azt a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatala mindkétszer elutasította. Akkor azzal indokolták döntésüket, hogy a beadványban szereplő eseteket a hatóság már korábban kivizsgálta, ám ekkor nem bukkantak bűncselekmény gyanújára. A CÖF azonban panaszt nyújtott be az elutasító döntés miatt, mondván, az általuk beadott iratok új elemeket tartalmaztak a korábbi feljelentők dokumentumaihoz képest. Ezt elfogadta a Fővárosi Főügyészség, november 16-i határidővel elrendelte a nyomozást.
Az ügyészségi indoklás alapján a CÖF elsősorban azt kifogásolta, hogy az MNV január 1-jei megalakítása előtt nem történt meg a vagyonértékelések auditálása, illetve az előd- és utódszervezetek közötti átadás-átvétel; 2007 végén a három összeolvadásra váró szervezet vezetőinek gondoskodniuk kellett volna a zárómérlegek elkészítéséről, a vagyon összeírásáról. Ehhez meg is volt akkor a kellő apparátus, azonban a szakemberek nem kaptak utasítást erre. Így állhatott elő, hogy az MNV 2008. január 1-jei megalakulásakor készült nyitómérlege 1771 milliárd forintos vagyonról szólt, míg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es vizsgálódása alapján ezt az értéket visszamenőlegesen
15 966 milliárd forintra módosították. – Ebből az egyetlen értékből is látható, hogy az MNV megalakulásakor közölt adatok hamisak és félrevezetők voltak – fogalmazott Csizmadia László, majd hozzátette: hosszú hónapokon keresztül az államháztartáson kívülre csempészték az állami vagyon döntő részét. – Az ÁSZ-jelentés külön kitért arra, hogy az ellenőrzése alatt az MNV a szükséges adatokat nem bocsátotta rendelkezésre – tette hozzá.
Az ügyészségnek benyújtott panaszában Csizmadia ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte „a havonta előírt főkönyvi kivonatok kellő alapot nyújtottak volna a gyors, pontos és precíz átadás megteremtéséhez”. – Vizsgálandó, hogyan lehetett az elődszervezetek vezetőit úgy felmenteni, hogy a rájuk bízott vagyonnal nem számoltak el, másrészt ki adott arra utasítást, hogy ez a helyzet kialakuljon.
A most elindított nyomozás kitér majd arra is, hogy a Pénzügyminisztérium és az MNV miért bízott meg külső, a vagyonkezelő vezetőjével összefüggésbe hozható szakértő cégeket a szervezeti integráció segítésére és egy erről szóló tanulmány elkészítésére, ha a 80,1 millió forintért megírt anyagot utóbb nem is használták. A CÖF szóvivője szerint ezek a cégek – amelyekben éppen a megszüntetett három állami vagyonkezelő egykori munkatársai dolgoztak – több millió forintot kaptak azért a munkáért, amit az MNV és elődszervezeti is elvégezhettek volna. A civil szervezet szerint felelősség terheli a 2007–2008-ban hatalmon lévő döntéshozókat, így például Veres János akkori pénzügyminisztert is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.