Őssejtügy: csak ketten házi őrizetben

Az emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt indult büntetőeljárás kilenc gyanúsítottja közül már csak Julij Baltajtisz professzor és Natalia Karnikova biológus áll lakhelyelhagyási tilalom alatt – értesült a Magyar Nemzet. A professzor ügyvédje szerint a rendőrség gyanúja megkérdőjelezhetővé válhat, ha bebizonyosodik, hogy az abortumokból nyert embrionális őssejt nem minősül az emberi test részének.

Vona Adrienn
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenöt hónap alatt egyszer hallgatta ki a hatóság Julij Baltajtisz professzort, akit a hatóság üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználásának bűntettével gyanúsított meg 2009 nyarán. A professzor ügyvédje, Holló Gábor lapunknak kijelentette: a napokban a Budapesti Igazságügyi Orvosszakértői Intézet szakvéleményét kérte arról, hogy az abortumokból nyert embrionális őssejt az emberi test részének tekinthető-e. – Ha a szakértők azt állapítják meg, hogy az őssejt nem része az emberi testnek, akkor a hatóság gyanúja megkérdőjelezhetővé válik – véli az ügyvéd.
A Nemzeti Nyomozó Iroda részleteket nem kívánt közölni a büntetőügyről, azt azonban megerősítették, hogy kilenc fővel szemben folyik eljárás emberi test tiltott felhasználása bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.
A hatóság szerint Julij Baltajtisz professzor, Natalia Karnikova biológus és Seffer István plasztikai sebész több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek, az amerikai és magyar tőkével megalakult IRM Magyarország Zrt.-nek – ami a kaposvári Seffer és Renner őssejtlabort üzemeltette – csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.
A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az ügy kilenc gyanúsítottja közül csak Julij Baltajtisz professzor és Natalia Karnikova biológus esetében rendelte el a bíróság a lakhelyelhagyási tilalmat, a többi gyanúsított szabadlábon védekezhet. A gyanúsítottak között van többek között Pákh Imre műgyűjtő, Fásy Ádám műsorvezető és Seffer István is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.