Száműzetés Korzika szigetére

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóit 1957 óta minden évben megünneplik a külföldön élő magyarok Párizstól New Yorkig, Torontótól Melbourne-ig. Ezekről a megemlékezésekről kevés hír jut el hazánkba, de tudjuk, hogy a világ 15 millió magyarját ezekben a napokban ugyanaz az érzés hatja át, amikor a felejthetetlen 12 napra emlékezik. Figyelő szemünket ezúttal Párizsra vetjük.

Kő András
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghívó az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulójának megünneplésére hív a diadalívhez, ahol az ismeretlen katona sírja és az örökláng található. Itt emlékeznek október 17-én, vasárnap 18 órakor a francia fővárosban élő magyarok a harcokban meghalt forradalmárokra és a kivégzett hazafiakra. Az emlékezés 1957 óta hagyomány, jóllehet a koszorúzáshoz és a felvonuláshoz mindig engedélyeket kellett kiharcolni. Az elmúlt időszak alatt csak egyszer fordult elő – 1971-ben –, hogy elmaradt a szertartás, mert nem sikerült a jóváhagyást megszerezni.
Az első ünnepség megszervezője egy Péntek Róbert nevű egykori nagyváradi katonaiskolás volt, aki a háború végén hadifogságba esett nyugaton, majd jelentkezett a francia idegenlégióba. 1957-ben megalapította Párizsban az idegenlégióban szolgált magyar származású Francia Frontharcosok Bajtársi Körét. 1958-ban Charles de Gaulle köztársasági elnök is fogadta a magyar emigráció küldöttségét, amelynek tagjai szót emeltek a halálra ítélt magyar szabadságharcosok megmentése érdekében. Azóta többen is kitűntek az októberi szertartás megszervezésében: Ladányi József, Dömötör Kálmán, Kemencei János, Toldalagi Ferenc, Erdélyi Imre és Sujánszky Jenő. Utóbbi az idén harmincadik alkalommal verekedte ki többek között a francia belügyminisztérium engedélyét az ünnepség megtartásához.
Sujánszky Jenő nevének említésekor álljunk meg egy szóra. A hidegháború idején titkos ellenállási csoportot szervezett a volt hadapródiskolások bevonásával, amely 1955 végére kb. 40-50 személyből állt. Az ÁVH operatív osztálya azonban felfedezte szervezkedést és a forradalom előtti hónapokban lecsapott rájuk. Sujánszky Jenő elsőrendű vádlottként 1956 májusában „csak” 17 évet kapott, pedig halálos ítéletre számított. „Ha ez a tárgyalás egy évvel korábban lett volna, akkor Sujánszkyt és négy társát felakasztottuk volna!” – mondta az egyik ÁVH-s tiszt, és valószínűleg igaza volt. Az elsőrendű vádlottat a forradalmárok szabadították ki a gyűjtőfogházból, aki csatlakozott a Corvin közi felkelőcsoporthoz, és részt vett a második szovjet beavatkozás után is a harcokban. A forradalom leverését követően, november 28-án nyugatra szökött. 1957-ben a franciaországi Magyar Szabadságharcos-szövetség egyik alapítója lett, és a mai napig vezetői tisztséget fejt ki a tömörülésben. Hruscsov franciaországi látogatásakor, 1960-ban a szovjet KGB kérésére letartóztatták, és egy hónapra Korzika szigetére száműzték. Több mint egy évtizeddel később, Brezsnyev látogatásakor ugyanez a sors várt rá, pedig akkor már francia állampolgár volt.
– Büszke vagyok arra, hogy a Párizsban élő magyarság az idén is megemlékezik a forradalom évfordulójáról – mondta a nyolcvanegy éves Sujánszky Jenő. – Sajnos azonban 1990 óta egyre fogyunk, éppen ezért bolgár, lengyel és cseh társemigrációk tagjait, antikommunista szervezeteinek képviselőit is meghívjuk az ünnepségre, mert ha nem vagyunk elegen, a belügy nem engedélyezi a felvonulást. Húsz évvel ezelőtt még nem volt gond ezer embert összetoborozni. És abban az időben október 23-án tartottuk az ünnepséget. A vasárnapok azonban kedvezőbb feltételeket teremtenek a megemlékezéshez, ezért tartjuk most 17-én.
Nézzük a korábbi zászlós felvonulás fotóit a hatalmas Charles de Gaulle – a párizsiaknak csak Etoile – téren, amelynek során a francia rendőrség leállítja a nagy autóforgalmat a diadalívhez vezető úton, a Champs-Élysées egy részén, és arra gondolunk: a járókelő franciák és a turisták ezrei kérdezhetik ilyenkor maguktól a piros-fehér-zöld zászlók láttán: mégiscsak a szabadság a legnagyobb dolog a világon? A francia zenekar eljátssza a magyar Himnuszt, koszorú kerül az ismeretlen katona sírjára, és meggyújtják felette az emlékezés lángját.
A forradalom ünneplése, ugye, örök?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.