Tárki-kritika az előző kormánynak

2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Tárki nem foglalkozik aktuálpolitikával, súlyos bírálatokat tartalmaz legutóbbi kiadványuk az előző kormány ténykedésével kapcsolatban. Tegnap bemutatott Társadalmi riport 2010 című kötetükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év biztató első évtizede után az utóbbi nyolc esztendő történései rövid távon is súlyos következményekkel jártak. A 2002 és 2004 közötti időszak az ország gazdasági leszakadásának teremtette meg az alapjait a pénzügyileg és társadalmilag fenntarthatatlan, hamis, úgynevezett jóléti rendszerváltásával. Pazarló gazdaságpolitikai és pártpolitikai okokból elodázott problémakezelés jellemezte ezt a periódust. Minderről Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György, az intézet vezérigazgatója számolt be, akik aláhúzták: a két évvel ezelőtt ránk zúduló nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság már a lehető legrosszabb állapotban találta hazánkat. Hibás tehát az a retorika, amely szerint azért váltunk a térség éllovasából sereghajtóvá, mert betört a válság. Éppen fordított a helyzet: azért lett olyan mély a krízis, mert már előtte is rossz pályán mozgott a kormányzat.
A Tárki vezetői hangsúlyozták: a huszonnégy tanulmány, amely felöleli a magyar társadalom legfontosabb trendjeit, pusztán tükröt tart elé. Az EU-ban nálunk legerősebb a közintézményekkel szembeni bizalomhiány. Az iskolarendszer nem gyengítette, hanem felerősítette a szegregációs folyamatokat, ami főként a legszegényebbeket és a roma népességet sújtotta. Az emberek nem bíznak abban, hogy tisztán teljesítménnyel, tudással előbbre juthatnak, s úgy vélik, a jókor jó helyre születés, az igazodás lehet az alapja a felemelkedésnek. Mindez azt is eredményezi, hogy a közoktatásban igen komoly a lemorzsolódás. A 2006-ban 14 éves korosztályból négy év múlva már a gyerekek fele kibukott vagy lemorzsolódott. További tények: a lakosság négyötöde szerint nem lehet becsületesen meggazdagodni. A politikai folyamatokat taglaló fejezet kimondja: az előző időszak rossz kormányzása mellett az uralkodó szociálliberális értékrendszer láthatóan csődöt mondott és teret nyitott a szélsőségesség előretörésének. Kolosi Tamásék következtetése: az idei esztendő cezúra lehet, mivel jelentős felhatalmazású kormányzat jött létre. Remélhetően mihamarabb túljutunk a válságon és lassan megkezdődhet a fellendülés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.